main logo
1133

Avocat, despre eliberare lui Filat: Un test pentru justiția din Moldova

Avocatul Victor Munteanu a explicat cum s-a ajuns ca deținuții din R. Moldova să poată obține reducerea pedepselor pentru faptul că sunt ținuți în condiții inumane în penitenciare.

Avocat, despre eliberare lui Filat: Un test pentru justiția din MoldovaFoto: tv8.md

Mecanismul este aplicat începând cu 1 ianuarie 2019 și în baza lui ar fi ieșit din închisoare mai mulți deținuți, nu doar Vlad Filat, transmite Știri.md cu referire la Tv8.md.

„R. Moldova avea peste 43 de condamnări la CtEDO pentru condiții inumane în detenție. Pentru că erau multe cereri pedinte la CtEDO, această problemă sistemică a fost abordată într-o hotărâre pilot. Reprezentantul în fața Curții, care a convins Curtea că acesta este un remediu efectiv a fost agentul guvernamental al Ministerului Justiției. Peste 130 de cauze au fost trimise spre rejudecare în instanțele naționale”, a declarat Victor Munteanu la conferința de presă la care a participat împreună cu Vlad Filat.

Avocatul Ion Vîzdoaga a reiterat că decizia instanței de judecată de a-l elibera pe Filat este întemeiată și nu ar exista motive pentru a fi contestată.

„Puterea judecătorească urmează să treacă o testare în fața societății. Toți spun că justiția trebuie să fie independentă. Vom vedea cine va contesta această încheiere care este legală și întemeiată.  

În situația în care va fi contestată, noi vom vedea că asupra justiției apar anumite presiuni. Să vedem dacă justiția va rezista asupra acestor presini și ăși va demonstra independența”, spune Vîzdoaga.

Precizăm că ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, a declarat că „modul în care s-a interpretat legea și cum a fost calculat termenul de 2/3 din  sentință este contrar legislației în vigoare. O asemenea interpretare este inadmisibilă” și Administrația de Stat a Penitenciarelor ar putea contesta încheierea Judecătoriei Ciocana prin care Filat a fost eliberat din detenție.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării