Ar putea sau nu reveni Stoianoglo în funcția de procuror general
După ce Maia Sandu a semnat decretul prin care îl destituie din funcția de șef al Procuraturii Generale, în ciuda deciziei Curții Europene a Drepturilor Omului, Alexandr Stoianoglo nu mai speră să fie repus în funcție. Cu toate acestea, el susține că va merge în judecată pentru a-și face dreptate.
„Noi înțelegem că pe perioada actualei guvernări sau a domniei Maiei Sandu nu o să fiu restabilit. Noi suntem moldoveni, doar vorbim despre promovarea valorilor, dar mereu căutăm o cale prin care să ocolim legislația”, a spus Stoianoglo în cadrul emisiunii „Puterea a Patra” de la N4.
De asemenea, acesta a spus că, chiar și așa, va merge în judecată pentru a cere anularea decretului șefei statului, prin care a fost destituit din funcția de procuror general.
Alexandr Stoianoglo susține că „în privința sa a fost emis un act administrativ cu încălcarea evidentă a legislației” și el „este obligat să atace decizia respectivă în instanța de judecată pentru că astfel încălcarea va fi depistată, restabilită și va obține o decizie comodă pentru interesele sale, fără careva dubii”. Doar că întrebarea este când se va întâmpla acest lucru, susține Stoianoglo.
Fiind întrebat de jurnalistul Gheorghe Gonța dacă își va depune dosarul pentru un nou mandat de procuror general după ce Consiliul Superior al Procurorilor a demarat un concurs în acest sens, Stoianoglo nu a confirmat, dar nici nu a infirmat că ar putea să o facă acum sau în viitor.
Acesta a spus că „nu trebuie să mergi de două ori în aceleași ape”.
„În primul rând, eu am avut un mandat de șapte ani și chiar dacă nu va fi schimbarea puterii anul viitor, puterea asta nu va fi veșnică. Asta nu înseamnă că voi reveni în funcție pentru răzbunare. Spre deosebire de ei, voi respecta legislația”, a conchis Stoianoglo.
Amintim că, la data de 24 octombrie, fostul procuror general, Alexandr Stoianoglo, a anunțat că a obținut câștig de cauză la CEDO în una din cele două plângeri depuse. Înalta Instanță a constatat încălcarea dreptului la tribunal și anume dreptul de a contesta decizia Consiliului Superior al Procurorilor din 5 octombrie 2021, în urma căreia a fost suspendat din funcție.
CEDO obligă statul Republica Moldova să-i achite fostului procuror general prejudicii morale de 3.600 de euro. Alexandru Tănase spune că, deși suma prejudiciului este una mică, încălcarea comisă contravine total statului de drept.
Pe 24 octombrie, fostul procuror general, Alexandr Stoianoglo, a precizat că pe masa judecătorilor CEDO se mai regăsește o plângere pe cazul său. Potrivit lui Stoianoglo, cea de-a doua plângere vizează arestarea sa abuzivă, în baza unor dosare penale fabricate, din motive politice.
Ministerul Justiției a comunicat că luat act de hotărârea CEDO în cazul fostului procuror general, Alexandr Stoianoglo. Potrivit instituției, hotărârea devine definitivă la trei luni din momentul publicării. Ulterior, în cadrul procedurii de executare, urmează a fi implementate măsuri de ordin individual, prin achitarea despăgubirilor pentru prejudiciul moral cauzat reclamantului.
Deputatul PAS Lilian Carp, care a depus o sesizare în 2021 la Consiliul Superior al Procurorilor, în baza căreia a fost suspendat din funcție procurorul general de atunci, Alexandr Stoianoglo, spune că de vină pentru decizia CEDO de marți, 24 octombrie, s-ar face procurorii, care ar fi acționat intenționat în acest mod.