main logo
443

Andrei Năstase a întreprins astăzi o vizită de lucru în Bavaria

Viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Interne Andrei Năstase a efectuat astăzi o vizită de lucru la München.

Andrei Năstase a întreprins astăzi o vizită de lucru în Bavaria

În cadrul celei de-a doua vizite oficiale de la numirea în funcție, Năstase a avut mai multe întrevederi cu oficialii bavarezi, reprezentanți ai Parlamentului și conducerea Fundației Hanns Seidel, transmite Știri.md.

Vizita a debutat cu întâlnirea cu Joachim Hermann, ministrul de Interne al landului Bavaria, în cadrul căreia discuțiile s-au axat pe relațiile bilaterale existente, proiectele implementate, provocările curente la adresa securității regionale și prioritățile de viitor. 

Astfel, viceprim-ministrul Năstase a adus aprecieri aportului pe care îl au reprezentații Poliției bavareze în procesul de reformare instituțională a Poliției Republicii Moldova, propunând totodată dinamizarea cooperării pe un spectru larg de domenii precum combaterea criminalității transfrontaliere, a criminalității cibernetice, a traficului de droguri, dar și securitatea rutieră, migrația ilegală, securizarea frontierelor, dezvoltarea voluntariatului pentru protecția civilă și altele.

Ministrul Hermann a menționat rolul Bavariei în asigurarea ordinii de drept în Germania, subliniind că datorită prioritizării sectorului de securitate Bavaria este cel mai sigur land german. 

Ministrul moldovean a reiterat dorința de aprofundare a relațiilor bilaterale în domeniul afacerilor interne, punctând elementele-cheie în care Ministerul de Interne al Bavariei poate susține consolidarea instituțională, inclusiv prin donații și suport tehnic, astfel încât autoritățile Republicii Moldova să lucreze pentru și în beneficiul cetățeanului. În acest sens, ministrul Hermann a propus un dialog punctual la nivelul polițiilor celor două părți, menționând deschiderea în susținerea eforturilor comune.

Reieșind din evoluțiile politice din țara noastră și importanța acestora pentru garantarea statului de drept, oficialii au abordat și o serie de subiecte ce țin de depolitizarea și consolidarea instituțiilor statului, promovarea vectorului european și implementarea Acordului de Asociere.

O altă întâlnire din cadrul vizitei în Bavaria a fost cea cu Directorul adjunct pentru Relațiile Europene și Transatlantice, Henning Senger. Ministrul Năstase a mulțumit Fundației pentru buna cooperare, inclusiv sub formă de instruiri organizate pentru angajații poliției și sprijinul pentru procesele de reformă, propunând totodată extinderea paletei de cooperare, care să aibă la bază un nou memorandum între cele două entități. Henning Senger a menționat că propunerile delegației moldovenești vor fi examinate în mod prioritar, asigurându-l pe demnitarul moldovean de sprijinul pentru noua guvernare. 

În cadrul întrevederii cu viceprimarul municipiului München Manuel Pretzl, ministrul a subliniat importanța înfrățirilor dintre orașele vestice cu cele din est, organizarea unor inițiative comune, stabilirea de relații bilaterale din perspectiva conlucrării dintre poliție și administrațiile locale, îndeosebi pe palierul asigurării. Viceprimarul s-a arătat interesat de prioritățile propuse, subliniind că va sprijini propunerile demnitarului moldovean.

În final, agenda a inclus și o vizită la Parlamentul bavarez, unde oficialul moldovean s-a întâlnit cu deputatul Manfred Ländner, vicepreședintele comisiei pentru afaceri interne din parlamentul regional. Oficialul german a subliniat că va sprijini la nivel parlamentar inițiativele înaintate Ministerului de Interne al Bavariei, arătându-se interesat să efectueze o vizită în Republica Moldova. Au fost trecute în revistă și subiecte ce țin de climatul de securitate în regiunea Europei de Est și relansarea parcursului European al Republicii Moldova. 

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării