main logo
2275

Analiza unui expert privind oportunitățile de dizolvare a Parlamentului

Politologul Ştefan Gligor a analizat posibilitatea dizolvării Parlamentului şi a organizării alegerilor anticipate în vederea demisiei Guvernului lui Ion Chicu.

Analiza unui expert privind oportunitățile de dizolvare a ParlamentuluiFoto: tv8.md

Potrivit Infotag, el a scris despre acest lucru pe reţelele de socializare, transmite Știri.md.

În comentariile sale, el se referă la două decizii ale Curţii Constituţionale: din 24 noiembrie 2015 şi din 6 august 2020. Prima spune că "imposibilitatea formării unui guvern în termen de trei luni atrage după sine dizolvarea parlamentului". A doua prevede că "preşedintele este obligat să numească pentru postul de prim-ministru un candidat propus de Parlament numai dacă se formează o majoritate parlamentară".

"După demisia lui Chicu, pentru ca preşedintele să numească un candidat la funcţia de prim-ministru propus de Parlament, trebuie să existe o majoritate oficială parlamentară, care să-l oblige pe preşedinte să-l numească. Dar sunt sigur că Dodon, Plahotniuc şi Şor înţeleg că noul preşedinte va refuza într-un fel sau altul un astfel de pas şi, ca urmare, îşi vor pierde ratingul politic din cauza formării unei coaliţii toxice, pe care evită să o recunoască", a scris politologul.

Pe de altă parte, el consideră "utopic să presupunem că Maia Sandu va iniţia însăşi numirea prim-ministrului".

"Oamenii corupţi din Parlament vor vota pentru această candidatură, iar aceasta va trebui să-şi asume responsabilitatea pentru eşecurile Guvernului Chicu / Dodon şi va fi atacată constant pentru a discredita preşedintele şi opoziţia. Prin urmare, cred că Maia Sandu nu va numi niciun candidat, iar actualul Guvern va rămâne în funcţie până la alegeri anticipate. Cel puţin acest lucru este logic", notează expertul.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării