main logo
250

Ambasadorul UE: Negocierile de aderare depind de realizarea condițiilor

Când vor începe negocierile de aderare depinde de cât de mult va înainta Republica Moldova în realizarea celor nouă condiții înaintate de Comisia Europeană. O spune șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Janis Mazeiks.

Ambasadorul UE: Negocierile de aderare depind de realizarea condițiilor

Potrivit diplomatului european, cu cât mai repede Consiliul European va recunoaște că Republica Moldova a pus în practică cele nouă condiții, cu atât mai rapid se va merge spre negocierile de aderare, transmite Știri.md cu referire la IPN.

„Ceea ce am văzut în perioada de după emiterea Opiniei Comisiei Europene și de după concluziile Consiliului European este că Republica Moldova a lucrat cu adevărat mult asupra acestor nouă puncte. Autoritățile au trasat un plan de acțiuni în august, în care spuneau cum vor să îndeplinească cele nouă condiții, pentru că fiecare dintre ele conține și alte detalii. Am văzut că, de asemenea, Comisia Națională pentru Integrare Europeană, sub conducerea Președinției, a decis să scurteze termenul-limită pentru unele acțiuni din acel plan. Cred că acesta e un semn foarte bun al angajamentului Republicii Moldova. E un semn bun că Republica Moldova merge înainte și în domenii cu probleme unde trebuie făcute progrese”, a declarat Janis Mazeiks într-un interviu pentru Radio Europa Liberă.

Potrivit ambasadorului, pentru UE nu este important doar ca lucrurile să fie făcute, ci contează și cum sunt făcute. „Evident, poți face lucrurile mai repede, dar dacă nu vei avea consultări extinse, calitatea procesului ar putea avea de suferit. Ne-am dori să evităm acest lucru. Uneori, poți avea o singură șansă, alteori – mai multe șanse, dar asta ar însemna ca în anii următori să tot modifici legile pe care le-ai fi putut face mult mai bine treptat”, a menționat șeful Delegației UE în Moldova.

Întrebat despre ce nemulțumiri are Bruxellesul față de felul în care guvernarea de la Chișinău îndeplinește aceste reforme, oficialul a spus că acestea se leagă de întrebările discutate și anume de a nu grăbi lucrurile. „În cazul Pre-Vetting-ului, am văzut destul de multe frustrări legate de faptul că acest proces nu e mai rapid, dar tocmai acesta este un domeniu în care lucrurile trebuie făcute temeinic, pentru că nu se pot face astfel de schimbări fundamentale la fiecare trei ani. De aceea, în baza experiențelor din alte țări, observăm că e important ca acest proces să fie făcut cum se cuvine, pentru a obține rezultate bune, chiar dacă asta ia timp. Și cred că obțineți rezultate bune în acest proces. Eu spun că acest proces de Pre-Vetting este o istorie de succes în devenire”, a declarat ambasadorul UE pentru Europa Liberă.

Există estimări că procesul de aderare ar putea dura până în 2030 sau estimări că va dura zeci de ani, dar acest lucru depinde de cum va fi menținut angajamentul privind integrarea europeană. „Aici aș putea să mă refer la experiența țării mele. Atunci când Letonia a dorit să se alăture Uniunii Europene, guvernările s-au tot schimbat, dar indiferent cine a fost la guvernare, a existat mereu un angajament clar pentru integrarea europeană. Dar am văzut și alte țări care au avut statut de candidate la aderare foarte mult timp din cauza că pentru unele guvernări integrarea europeană a contat mult, pentru altele – nu. Sigur că evaluările de progres în domeniul acquis-ului comunitar pot stagna. De aceea, răspunsul este la oamenii din Republica Moldova și la politicienii de aici”, a mai spus ambasadorul UE la Chișinău.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării