main logo
364

Ambasadorul Canadei: Comunitatea internațională va urmări cu atenție alegerile din Moldova

Comunitatea internațională va urmări cu atenție ceea ce se întâmplă în contextul preelectoral și în cadrul alegerilor parlamentare din Republica Moldova, susține ambasadorul Canadei la București, prin cumul și pentru Moldova, Kevin Hamilton.

Diplomat: Comunitatea internațională va urmări cu atenție alegerile

La finalul unei vizite la Chișinău, efectuate în contextul scrutinului electoral, alături de alți ambasadori, diplomatul a declarat că în calitate de parteneri și prieteni ai Republicii Moldova, vor fi aici pentru a monitoriza și pentru a vedea ce se întâmplă în această perioadă, transmite Știri.md cu referire la IPN.

Oficialul a menționat că a venit în Republica Moldova împreună cu alți colegi ambasadori ai statelor care sunt membre ale Uniunii Europene. 

Potrivit ambasadorului, vizita este în mare măsură în contextul preelectoral, dar și cu scopul de a urmări alegerile care vor avea loc în Republica Moldova pe 24 februarie. 

„În ceea ce privește Canada, noi ne-am exprimat îngrijorarea noastră și dorința ca aceste alegeri să se desfășoare de o manieră corectă și liberă. La sigur vom desemna observatorii noștri pe termen scurt în cadrul Misiunii OSCE, care vor monitoriza și vor urmări modul de desfășurare a acestor alegeri. În afară de aceasta, dorim să ne asigurăm că niciun candidat și niciun partid politic nu va fi supus hărțuirilor sau intimidărilor”, a notat oficialul.

Kevin Hamilton a spus că, la Chișinău, ambasadorii au avut mai multe întâlniri, inclusiv cu reprezentanții Blocului electoral ACUM, Maia Sandu și Andrei Năstase. 

Și aceasta pentru că vor să se asigure că acești doi candidați nu vor fi supuși hărțuirilor sau intimidărilor, în felul în care acest lucru s-a produs recent, în cadrul alegerilor locale din municipiul Chișinău în vara anului trecut.

Întrebat de jurnaliști, dacă vor fi întrevederi și cu alte partide, printre care Partidul Democrat sau Partidul Socialiștilor, ambasadorul a declarat că aceste formațiuni au mai fost contactate cu diferite ocazii, însă din păcate programul și agenda actuală nu a permis să o facă și acum.

Referitor la noul sistem electoral mixt, care va fi aplicat în aceste alegeri, oficialul a spus că acesta cu adevărat este unul complex și nou, iar alegătorii vor trebui cumva să se obișnuiască cu el. 

„Dar, de altfel, eu nu pot să mă pronunț pe fondul acestui sistem electoral, pentru că fiecare țară are toată libertatea să decidă ce sistem electoral să pună în aplicare”, a mai spus ambasadorul Hamilton.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării