main logo
547

Ambasador UE: Vinovații de frauda bancară trebuie să fie la pușcărie

„Formarea unei majorități parlamentare care se bazează pe oameni vizați în raportul Kroll ar fi un obstacol foarte mare în cooperarea Uniunii Europene cu Republica Moldova”, susține șeful Delegației UE la Chișinău, Peter Michalko.

Ambasador UE: Vinovații de frauda bancară trebuie să fie la pușcărieAmbasador UE: Vinovații de frauda bancară trebuie să fie la pușcărie

Într-un interviu pentru IPN, ambasadorul a declarat că persoanele vinovate de frauda bancară trebuie să stea la pușcărie, transmite Știri.md.

Oficialul UE consideră că frauda bancară care s-a întâmplat în Republica Moldova a provocat o daună extraordinar de mare pentru țară și ea va fi resimțită de fiecare cetățean, pentru că el va trebui să plătească pentru această fraudă. Potrivit ambasadorului, oameniI care au comis această crimă uriașă trebuie să fie pedepsiți. „Statul de drept și sistemul judiciar trebuie să lucreze în Republica Moldova, așa cum este obișnuit într-o țară europeană. Oamenii care sunt vinovați pentru această crimă trebuie să fie la pușcărie, trebuie să fie pedepsiți”, a declarat Peter Michalko.

Șeful Delegației UE consideră important ca să existe cerere din partea Republicii Moldova către țările care ar avea legătură cu această fraudă, pentru cooperare standard în domeniul investigației în ceea ce privește identificarea banilor sustrași din sistemul bancar al Moldovei. „De asemenea, și în ceea ce ține de cei vinovați care au participat la acest furt”, a precizat el.

„Aceste activități trebuie să aibă loc deja acum pentru că vedem că dacă justiția nu funcționează, dacă statul de drept nu funcționează, atunci vedem că acest lucru poate avea consecințe chiar și pentru domeniul politic. Și asta a fost și unul dintre riscurile care au fost evidențiate de Comisia de la Veneția și OSCE/ODIHR în ceea ce privește riscul de interese economice care pot influența domeniul politic”, a mai spus Peter Michalko.

În altă ordine de idei, ambasadorul UE a spus că, în ceea ce privește justiția, este foarte important să nu existe suspiciuni de atitudine selectivă care ar putea duce la încălcarea dreptului la un proces echitabil. Aspectele legate de respectarea drepturilor omului și libertăților cetățenești vor fi urmărite de către UE în continuare cu multă atenție, acestea fiind și criteriul de bază pentru evaluarea stării de democrație și statului de drept în Republica Moldova.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării