main logo
432

Alexandru Jizdan promite să prezinte opiniei publice cele două autospeciale TOMA

Ministrul Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan, a promis să prezinte jurnaliştilor şi publicului două autospeciale TOMA destinate pentru dispersarea demonstranţilor.

Jizdan promite să prezinte opiniei publice cele două autospeciale TOMA

Potrivit agenţiei Infotag, despre acesta el a declarat în cadrul emisiunii „Vineri cu Anatolie Golea" de la postul de televiziune RTR-Moldova.

Potrivit lui, maşinile TOMA au fost aduse în Moldova în timpul vizitei preşedintelui Turciei, Recep Erdogan, cu o aeronavă militară specială, transmite Știri.md.

„Aceste maşini sunt încă la etapa procedurii de vămuire. Când această procedură se va încheia şi maşinile vor ajunge în dotarea poliţiei, le vom prezenta publicului şi jurnaliştilor, astfel încât să nu existe niciun fel de interpretări", a spus ministrul.

El a subliniat că echipamentele speciale sunt necesare pentru a asigura ordinea publică şi siguranţa cetăţenilor.

„Acum, înainte de alegeri, toate chestiunile sunt politizate. Se spune că tehnica este necesară pentru a suprima protestele. În niciun caz! Acest lucru este necesar pentru ca poliţia să îşi poată îndeplini funcţia de a asigura ordinea publică. Maşinile vor fi necesare tuturor guvernelor, indiferent de culoarea politică, pentru a asigura ordinea şi siguranţa cetăţenilor. Germania, SUA şi alte ţări au maşini similare. Vedem şi ce mijloace sunt folosite de jandarmii din Franţa", a spus Jizdan.

Potrivit lui, dacă la 7 aprilie 2009 ar fi existat astfel de maşini, iar poliţiştii ar fi fost instruiţi cum să acţioneze, atunci "nu ar fi existat două clădiri distruse şi multe victime".

„Astăzi, toţi spun că protestatarii au fost bătuţi în secţiile de poliţie. A fost aşa ceva, ne pare rău, acest lucru nu se va mai întâmpla niciodată. Dar nimeni nu spune că 300 de poliţişti au fost bătuţi în timpul demonstraţiilor, unii dintre ei au murit deja. Atunci poliţia a făcut tot ce i-a stat în putinţă pentru a preveni ce s-a întâmplat. Dar la acel moment aşa erau capabilităţile poliţiei şi echipamentului tehnic", a spus Jizdan.

El nu a fost de acord cu faptul că de Ziua Independenţei RM, la 27 august, poliţia a comis abuzuri împotriva protestatarilor la monumentul lui Ştefan cel Mare, după care centrul oraşului a fost blocat.

„Acţiunile poliţiei şi numărul poliţiştilor au fost proporţionale cu situaţia. Am avut atunci o mulţime de informaţii că se pregătesc acţiuni pentru a destabiliza situaţia din ţară", a spus ministrul.

În cadrul vizitei în Moldova, în octombrie, preşedintele Turciei, Recep Erdogan, a spus că a transmis poliţiei Moldovei două autospeciale TOMA, dotate cu tunuri de apă, conectate la un rezervor de până la 10 tone. 

Tehnica blindată, denumită "Toplumsal Olaylara MГјdahale AracД±" (TOMA), a fost construită special în Turcia pentru a dispersa protestele şi alte manifestaţii de stradă. În traducere liberă, TOMA ar însemna „Instrument de intervenţie în timpul incidentelor sociale". 

Aceste vehicule au devenit cunoscute în întreaga lume în special în timpul protestelor din Piaţa Taksim din Istanbul, desfăşurate în 2013. 

Atunci ele au fost folosite pentru a dispersa manifestaţiile împotriva guvernării, la care au participat sute de mii de persoane. 

De asemenea, ele dispun de un re zervor de 60 de litri de gaze lacrimogene. Pe lângă Turcia, de vehicule TOMA se mai folosesc în prezent state precum Azerbaidjan, Libia sau Zimbabwe.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării