main logo
369

Activiști civici: GUAM este un balon de săpun care nu contribuie la dezvoltarea economică a Moldovei

Reprezentanţii organizaţiei obşteşti "Casa Noastră - Moldova" consideră că GUAM (Organizaţia pentru Democraţie şi Dezvoltare Economică, din care fac parte Georgia, Ucraina, Azerbaidjan şi Moldova - "I.") este un "balon de săpun", creat de SUA, care nu va contribui niciodată la dezvoltarea economică a RM.

Activiști civici: GUAM este un balon de săpun creat de SUA

Potrivit agenţiei Infotag, reprezentantul organizaţiei, Artiom Guriev, a menţionat la o conferinţă de presă că, "deşi GUAM există de mai mult de 20 de ani, acesta nu a rezolvat nici un fel de sarcini politice şi economice stabilite: crearea unui "coridor sanitar" între Rusia şi UE, sporirea independenţei energetice a statelor membre faţă de Federaţia Rusă, pregătirea membrilor GUAM pentru aderarea la NATO", transmite Știri.md.

"Deşi ţările membre GUAM sunt unite de relaţiile instabile cu Rusia, precum şi de problema integrităţii teritoriale, ele au abordări diferite faţă de politica externă şi internă şi este puţin probabil că vor ajunge la un consens", a spus activistul.

Potrivit activistei Nelli Bartaş, GUAM a fost "mai degrabă creat de actori geopolitici din culise pentru a destabiliza situaţia din interiorul ţărilor participante prin instrumentul "revoluţiilor portocalii", precum şi pentru a preveni soluţionarea conflictelor îngheţate".

"În pofida sloganului "pentru dezvoltarea economică", niciuna dintre ţările GUAM nu a obţinut nimic în acest domeniu. Moldova trebuie să se gândească serios la formarea agendei politicii sale externe şi să acţioneze în favoarea intereselor economice, nu a ambiţiilor politice", a spus ea.

Republica Moldova, care deţine preşedinţia GUAM în acest an, găzduieşte vineri, 5 octombrie, un forum al şefilor de guvern ai statelor membre ale organizaţiei.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării