main logo
1720

Cea mai mare sinagogă din Chişinău va fi reconstruită

Sinagoga de pe strada Rabbi Ţirilson, din Chişinău, astăzi o ruină, va fi reconstruită. Cu o vechime de o sută de ani şi distrusă de un cutremur, clădirea a fost abandonată până în anul 2010, când comunitatea evreiască a răscumpărat-o de la stat.

Cea mai mare sinagogă din Chişinău va fi reconstruităSinagoga de pe strada Rabbi Ţirilson, din Chişinău, astăzi o ruină, va fi reconstruită.

Reconstrucţia sinagogii va costa 50 de milioane de lei, iar banii vor fi donaţi de reprezentanţii comunităţii evreieşti.

După ce timp de 10 ani au bătut la uşile tuturor instanţelor din ţară,membrii comunităţii evreieşti au obţinut drepturile atât asupra sinagogii, cât şi ale terenului adiacent. 

"Sinagoga pe care o avem este foarte mică pentru cei 15 mii de membri ai comunităţii din întreaga republică. S-au întâmplat cazuri când oamenii nu încăpeau şi se rugau în stradă", a declarat directorul de la Comunitatea Evreiască, Marina Lecarţeva.

În afară de donaţiile oamenilor de afaceri, pentru reconstrucţie vor fi folosiţi şi banii adunaţi de la membrii comunităţilor evreieşti naţionale şi internaţionale. 

Autorităţile au rămas încântate de acest proiect. "Absolut tot ce s-a proiectat a fost coordonat, avizat şi acceptat de Consiliul Naţional al Monumentelor istorice. Noile construcţii se integrează foarte bine în teritoriu şi nu va suferii monumentul propriu-zis", a spus directorul Agenţiei pentru restaurarea monumentelor, Ion Ştefăniţă.

În luna august va fi organizată o licitaţie pentru compania care va efectua lucrările, iar construcţia urmează să demareze în toamnă.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării