274
0
Vladimir Putin extinde procedura facilitată de obținere a cetățeniei ruse
274
0

Președintele rus Vladimir Putin a semnat decretul prin care procedura facilitată de obținere a cetățeniei ruse este extinsă și la locuitorii din regiunile ucrainene separatiste din est, Luhansk și Donețk.

Foto: RFE

Imediat după victoria lui Vladimir Zelenski în alegerile prezidențiale din Ucraina, din 21 aprilie, a fost emis decretul originar, prin care se acorda facilitatea de a obține cetățenia rusă, locuitorilor din „anumite regiuni” din Donețk și Luhansk (era vorba de regiunile controlate de separatiștii pro-ruși, susținuți de Moscova). 

Decretul a fost criticat imediat de Kiev și aliații occidentali drept o încercare de a submina suveranitatea Ucrainei, iar guvernul ucrainean a decis să nu recunoască pașapoartele emise în baza acestui decret, transmite Știri.md cu referire la Europalibera.org.

Acum, de procedura facilitată de obținere a cetățeniei ruse pot beneficia toți cei care erau rezidenți permanenți în cele două regiuni estice ale Ucrainei, în aprilie 2014, momentul în care a izbucnit conflictul separatist.

Ca reacție, președintele Zelesnki a decis că faciliteze obținerea cetățeniei ucrainene pentru toți ucrainenii din diaspora, s-a anunțat pe 17 iulie, pe pagina oficială de Facebook a președintelui ucrainean. 

Zelenski vrea ca de aceasta procedură să beneficieze și toți străinii cărora li s-au încălcat drepturile și libertățile fundamentale.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter