main logo
547

Vizita președintelui Igor Dodon în Rusia, văzută de politologi

Unul dintre cele mai importante rezultate ale vizitei oficiale a președintelui Igor Dodon la Moscova este anularea impozitelor vamale pentru fructele și legumele moldovenești pentru minim jumătate de an.

Vizita președintelui Igor Dodon în Rusia, văzută de politologi

Declarația a fost făcută de deputatul socialist și politologul Bogdan Țîrdea, în cadrul emisiunii „Glavnîi vopros” de la postul de televiziune NTV Moldova, transmite Ştiri.md cu referire la IPN.

„Circa 90% dintre fructele și legumele moldovenești sunt exportate pe piețele estice, în principal în Rusia. Aceasta este cea mai importantă chestiune care va da un impuls pentru creșterea economică”, spune Bogdan Țîrdea.

Totodată, Igor Dodon a anunțat despre înțelegerile sale cu președintele rus referitor la o amnistiere mai profundă a cetățenilor moldoveni aflați în Rusia. „200 de mii de cetățeni moldoveni vor putea, în sfârșit, din ianuarie 2019, să respire mai ușor”, spune deputatul.

Analistul politic Vitalie Andrievschi consideră un lucru absolut normal faptul că președintele Igor Dodon vizitează Rusia și poartă negocieri în rezultatul cărora au loc unele schimbări pozitive, dar trebuie înțeleasă natura acestor schimbări și ce oferă ele Republicii Moldova. „Adică, aceasta este serios, pe termen lung sau este doar un joc politic din partea Rusiei?”, se întreabă Vitalie Andrievschi.

Potrivit lui, în cadrul CSI; încă ex-premierul Vlad Filat a semnat Acordul privind Zona de Comerț Liber, Rusia însă a exclus Moldova din această zonă sub pretextul că statul a semnat Acordul de Asociere cu UE. „Acordul de asociere se menține, astăzi Rusia din nou ne include în această zonă pentru șase luni. Unde este garanția că peste șase luni, în caz că ceva nu-i va plăcea Rusiei, ea nu ne va exclude iar din această zonă?”, se întreabă analistul.

În perioada 31 octombrie -1 noiembrie, președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a întreprins o vizită oficială în Federația Rusă.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării