Comunicați țării o știre importantă!×
1
  • 0
  • 1
  • 1
  • 0
  • 0
2
  • 0
  • 1
  • 1
  • 0
  • 0
2
164

Venezuela: Investiţii ruse de miliarde în sectoarele petrolier şi minier

Preşedintele venezuelean Nicolas Maduro a anunţat joi, de la Moscova, unde se află în vizită, investiţii ruse de 6 miliarde de dolari în sectoarele petrolier şi minier din ţara sa, paralizată de o profundă criză economică.

Venezuela: Investiţii ruse de miliarde în sectoarele petrolier şi minier

„Aceste două zile au fost intense (...) Am obţinut garanţia unei investiţii petroliere de peste 5 miliarde de dolari şi contracte de peste 1 miliard de dolari” pentru exploatare minieră, a declarat Maduro la televiziunea de stat VTV, transmite Știri.md cu referire la Agerpres

Plecat luni seară spre Moscova, imediat după ce l-a primit pe omologul său turc Recep Tayyip Erdogan la Caracas, socialistul Maduro caută să obţină sprijinul aliaţilor săi, la ceva mai mult de o lună de la debutul celui de-al doilea său mandat, pe fondul izolării sale internaţionale.

„Vă susţinem eforturile de a aduce pacea socială şi toate acţiunile dumneavoastră vizând armonizarea relaţiilor cu opoziţia”, a declarat miercuri preşedintele rus Vladimir Putin, la începutul întâlnirii cu Nicolas Maduro.

„Şi, desigur, condamnăm toate acţiunile cu caracter evident terorist, toate tentativele de răsturnare a situaţiei cu ajutorul forţei”, a subliniat Putin.

Nicolas Maduro a explicat joi că investiţiile ruse în domeniul petrolier vor lua forma unor „întreprinderi mixte”, al căror obiectiv va fi creşterea producţiei Venezuelei cu 'aproape 1 milion de barili pe zi'.

Producţia de ţiţei a Venezuelei s-a prăbuşit în ultimii zece ani, de la 3,2 la 1,1 milioane de barili pe zi, conform OPEC.

În septembrie, preşedintele Maduro a anunţat că Venezuela va creşte producţia destinată Chinei, la 1 milion de barili pe zi, ceea ce, potrivit experţilor, va necesita investiţii de aproximativ 5 miliarde de dolari.

Venezuela, care îşi obţine 96% din venituri din petrol, suferă de o lipsă de devize care a aruncat-o într-o criză acută, marcată de grave penurii. Fondul Monetar Internaţional prognozează o inflaţie de 1.350.000% pentru 2018 şi de 10.000.000% în 2019.

Rusia - al doilea creditor al Venezuelei, după China - a furnizat deja un sprijin financiar acestei ţări, prin reeşalonarea unei părţi a datoriei Caracasului către Moscova. 

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter
Ați găsit greșeală?
Vă rugăm să ne anunțați!×