main logo
456

Val uriaș de scumpiri în România: Cât va ajunge să coste o pâine

Vești nu tocmai bune pentru românii din întreaga țară. Specialiștii economici anunță că ne așteaptă un val important de scumpiri toamna aceasta.

Val uriaș de scumpiri în România: Cât va ajunge să coste o pâine

Potrivit unui raport recent, facturile la gaz și la energie electrică au crescut, la fel și prețurile carburanților. Așa cum era de așteptat, acest lucru a dat naștere unui nou val de scumpiri în materie de alimente și servicii. 

Chiar și prețul la călătoriile cu taxiul vor crește! Fructele și legumele din această toamnă sunt mai scumpe față de perioada verii, iar acum se așteaptă ca și prețul pâinii să crească, transmite Știri.md cu referire la A1.ro.

Pe locul întâi la scumpiri sunt cartofii. Cu 19% am plătit mai mult pentru un kilogram de cartofi în luna septembrie față de luna august. 

La un calcul simplu, cu aceiași bani cumpărăm acum doar 800 de grame în loc de un kilogram.

Şi preţul pâinii este așteptat să crească. Seceta din Europa și-a pus amprenta asupra producţiei de grâu, ceea ce a dus la scumpirea făinii.

Astfel, potrivit specialiștilor, prețul pâinii ar putea să fie majorat cu 15-20% până în luna decembrie a acestui an. Vremea capricioasă a afectat puternic producția, motiv pentru care românii vor fi nevoiți să plătească mai mult pentru pâine.

Mai mult decât atât, criza pestei porcine africane și efectele sale negative va duce la o scumpire a prețului, fiindcă va crește nivelul de import până la aproximativ 80%.

Preţurile de consum în luna septembrie 2018, comparativ cu luna septembrie 2017 au crescut 5%, a anunţat Institutul Naţional de Statistică (INS).

Potrivit aceluiaşi comunicat, preţul cartofilor a crescut cu 22,41% în septembrie 2018 faţă de decembrie 2017, conservele şi legumele cu 11,89%, laptele cu 2,47%, produsele de morărit cu 2,74%, în timp ce ouăle au scăzut cu 26,19%, anunță cei de la Mediafax.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării