Comunicați țării o știre importantă!×
Polițiștii de frontieră vor activa la capacitate maximă în minivacanță
 • 1
 • 0
 • 0
 • 0
 • 0
1
23 Aug. 18:1282
Polițiștii de frontieră vor activa la capacitate maximă în minivacanță

În următoarele zile, la frontieră vor fi suplimentate activitățile ordinare de control, iar polițiștii de frontieră vor activa la capacitate maximă, întrucât se preconizează ca în unele puncte de trecere, numărul de traversări să se dubleze sau chiar să se tripleze, comparativ cu o zi obșnuită.

 • 1
 • 0
 • 0
 • 0
 • 0
1
82
1
 • 0
 • 2
 • 0
 • 0
 • 0
2
 • 0
 • 2
 • 0
 • 0
 • 0
2
209

Un om i-a salvat președinția lui Trump, deoarece nu i-a ascultat ordinul

La o zi după publicarea Raportului Mueller, Donald Trump a criticat documentul și pe fostul său consilier juridic, Don McGahn, pentru că a luat notițe în timpul unor discuții. Dar analiștii CNN spun că tocmai acest consilier i-a salvat mandatul prezidențial lui Donald Trump.

”Mare atenţie la cei care iau aşa-numite ‘notiţe’”, a scris Trump, făcând referire la pasajele din raport în care sunt menţionate note luate de alţi oficiali după discuţii la care au asistat. Printre aceste ”notițe” se numără și cele luate de McGahn, fostul său consilier care a povestit cum Trunp a cerut înlăturarea lui Mueller în iunie 2017, transmite Știri.md cu referire la Libertatea.ro

Analiștii spun, însă, că ironia face ca tocmai cel pe care l-a atacat Trump să fie cel care i-a salvat președinția prin refuzul său de a-i asculta ordinele. 

”Și, nu, nu exagerez”, scrie Chris Cillizza, editor CNN, care explică în continuare cum lucrurile ar fi putut să stea cu totul și cu totul diferit astăzi dacă McGahn ar fi ascultat de liderul de la Casa Albă. În raport se arată că președintele Donald Trump a încercat de mai multe ori să îl schimbe pe Robert Mueller din poziția de procuror special. 

Donald Trump l-a sunat de două ori pe consilierul pe probleme juridice de la Casa Albă, Don McGahn și i-a cerut să-l „înlăture pe consilierul special” din fruntea anchetei. 

„În declarațiile date de McGahn, acesta și-a amintit că președintele l-a sunat de două ori acasă și, în ambele ocazii, i-a cerut să-l sune pe adjunctul procurorului general, Rod Rosenstein, și să-i spună să-l demită pe Mueller din funcția de consilier special”, se arată în raport. 

„Când președintele l-a sunat pe McGahn a doua oară pentru a-i cere să ia legătura cu Departamentul de Justiție, McGahn spune că președintele a fost mai direct, spunând ceva de genul «Suna-l pe Rod, spune-i lui Rod că Mueller are conflicte și nu poate fi Consilier Special», și că președintele i-a spus «Mueller trebuie să plece» și «Sună-mă înapoi când o faci»”, se mai scrie în raport.

McGahn spune că l-a lăsat pe Trump cu impresia că îl va suna pe Rosenstein, doar pentru a ”scăpa de acesta la telefon”, dar nu a pus în aplicare ordinele președintelui și a decis că mai repede demisionează decât ”să declanșeze ceea ce el considera un posibil Masacru de sâmbătă noaptea”. 

„Masacrul de sâmbătă noaptea” se referă la ordinul președintelui Richard Nixon – în octombrie 1973, în plin scandal Watergate – ca procurorul general Elliot Richardson să-l demită pe procurorul special, Archibald Cox. Atunci, Richardson a demisionat mai degrabă decât să urmeze ordinele, la fel ca și adjunctul său, General William Ruckelshaus, iar cel rămas în locul lor, Robert Bork, l-a concediat apoi pe Cox. 

Acest moment a fost văzut ca începutul sfârșitului pentru Nixon – un semn că, pe măsură ce ancheta Watergate înainta, el era tot mai panicat. ”Refuzurile lui McGahn de a se supune dorințelor lui Trump sunt puncte pivotante pentru președinție. Dacă McGahn ar fi luat decizii diferite – mai ales în acea zi, în iunie 2017, zilele lui Trump la Casa Albă ar fi putut fi astăzi foarte diferite”, spune analistul CNN. 

Făcând un exercițiu de imaginație, Cillizza arată ce s-ar fi întâmplat dacă McGahn ar fi urmat ordinele lui Trump acum aproape doi ani: Mueller ar fi fost concediat – fie de către procurorul general Rod Rosenstein, fie de cineva de sub el dacă acesta ar fi refuzat și ar fi fost demis sau obligat să demisioneze. 

Această îndepărtare ar fi declanșat un cataclism politic, democrații insistând că Trump abuza de puterea executivă pentru a se proteja pe el. Și acestei poziții s-ar fi aliniat chiar și unii republicani. În fapt, îndepărtarea lui Mueller – și posibila demisie a lui Rosenstein – probabil că nu ar fi schimbat cursul anchetei foarte mult, deoarece un alt procuror special ar fi fost numit să termine investigația. Investigarea ar fi continuat, dar în raport ar fi fost cuprinsă în plus, față de astăzi, o pată mare pe numele lui Trump, cea de a fi intervenit pentru schimbarea lui Mueller. 

Acest lucru ar fi cântărit foarte mult, însă, atunci când democrații au preluat puterea în Camera Reprezentanților la mijlocul lui 2018. Aceștia ar fi încercat cu siguranță să demareze procedura de suspendarea președintelui. 

Dar având în vedere decizia lui McGahn de a nu asculta de Trump, în raportul echipei lui Robert Mueller se arată că președintele nu poate fi acuzat de obstrucționarea anchetei deoarece persoanele cărora șeful de la Casa Albă le-a cerut să implice în anchetă nu au ascultat ordinele. 

„Eforturile președintelui de a influența ancheta au fost în mare parte nereușite, dar aceasta se datorează în mare parte faptului că persoanele care l-au înconjurat pe președinte au refuzat să execute ordine sau să asculte cererile sale”, se arată în raport. 

”Trump poate fi supărat că McGahn pentru că a vorbit atât de mult cu procurorul special și că a luat așa-numitele ”notițe” în timpul din conversațiilor lor. Dar ceea ce ar trebui să facă de fapt președintele este să mulțumească stelei sale norocoase pentru că McGahn și-a dat seama ce s-ar fi putut însemna concedierea lui Mueller pentru președinția lui – adică să-l distrugă – și a decis să nu urmeze ordinele șefului său. Dacă ar fi făcut-o, președinția lui Trump ar arăta astăzi foarte diferit”, concluzionează analistul american. 

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter
Ați găsit greșeală?
Vă rugăm să ne anunțați!×
Citește și
article image
Putin: SUA pot lansa noua rachetă din România. Trebuie să reacţionăm
1
600
article image
Trump, la întâlnirea cu Iohannis: Mi-ar plăcea să vizitez România
1
197