main logo
530

Un asteroid de forma unui hipopotam a trecut pe lângă Pământ

Un asteroid cu forma unui hipopotam a fost observat la o distanță de aproape 3 milioane de kilometri distanță de Pământ și ar putea reprezenta un pericol pentru planeta noastră.

Asteroidul a fost descoperit de NASA, iar agenția l-a categorisit drept un posibil pericol pentru planeta noastră, din cauza riscurilor pe care le prezintă pentru planeta noastră. Este asteroidul care s-a apropiat cel mai mult de Pământ în ultimii 400 de ani, iar astronomii spun că nu se va mai apropia vreme de 52 de ani, transmite Știri.md cu referire la Playtech.

Fotografiile realizate cu ajutorul radarului arată o stâncă imensă care se rotește o dată la fiecare 12 zile, având o rotație complexă, ce aduce aminte de o minge de fotbal american. Această stâncă poartă numele de 2003 SD220 și este lungă de 1,6 kilometri. NASA a comparat forma asteroidului cu cea a „unui hipopotam care se scaldă în râu”. Partea cea mai interesantă a asteroidului ar fi o creastă care iese în evidență 100 de metri deasupra suprafeței.

Fotografiile au fost realizate cu ajutorul antenei NASA de 70 de metri  din California, telescopul de 100 de metri de la National Science Foundation din West Virginia și antena de 305 metri de la Arecibo Observatory din Puerto Rico.

„Imaginile radar au ajuns la un nivel nemaîntâlnit de detaliu și sunt comparabile cu cele obținute de la o aeronavă care zboară prin prajmă”, a explicat cercetătorul Lance Benner, de la Jet Propulsion Laboratory din Pasadena, California. „Cea mai interesantă trăsătură de suprafață este o creastă care pare să se înfășoare pe o parte în jurul unuia dintre capetele asteroidului. Creasta se extinde în jur de 330 de picioare (1oo de metri) deasupra terenului înconjurător. Numeroase zone luminoase sunt vizibile în date și ar putea fi reflecții de la bolovani. Imaginile arată, de asemenea, o mulțime de contururi întunecate, circulare, lângă muchia dreaptă, care ar putea fi cratere”.

Deși nu prezintă un risc pentru planetă în momentul de față, asteroizii precum 2003 SD220 pot lovi Pământul o dată la 200-300 de ani, având un potențial de distrugere imens.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării