main logo
1408

Ultimele clipe ale Boeing-ului prăbușit în Etiopia. Ce s-a întâmplat în cabină

Noi detalii apar în cazul prăbușirii avionului Boeing 737 Max, al companiei Ethiopian Airlines, care a provocat moartea a 157 de persoane.

Ultimele clipe ale Boeing-ului prăbușit în Etiopia

Primele date au arătat că sistemul automat al aparatelor de zbor Boeing 737 Max este de vină pentru prăbușirea la scurt timp după decolarea de pe aeroportul din Addis Ababa, piloții anunțând că sunt probleme și cerând să revină la sol de urgență, informează BBC.

Wall Street Journal notează, sâmbătă, că unul dintre piloți i-a strigat celuilalt “Ridică-l, ridică-l”, ceea ce corespunde informațiilor potrivit cărora, avionul ar fi ajuns în picaj și nu a mai putut fi redresat prăbușindu-se după 6 minute de la decolare, transmite Știri.md cu referire la Stirileprotv.ro.

Surse din cadrul anchetei declară, pentru publicația citată, că informațiile adunate până în present zugrăvesc “o defecțiune catastrofică, care i-a copleșit rapid pe piloți”.

Aeronavele Boeing 737 Max 8 sunt dotate cu sistemul automat de stabilizare în zbor denumit MCAS (Manoeuvering Characteristics Augmentation System), care este considerat vinovat pentru ceea ce s-a întâmplat.

Acest sistem a fost conceput special pentru acest model de Boeing pentru a preveni un efect nedorit creat de motoarele mai grele şi cu un diametru mai mare faţă de cele ale precedentelor generaţii de Boeing 737.

Acest efect poate orienta botul avionului într-un unghi de urcare, ceea ce poate antrena apoi un picaj. Pentru a preveni acest picaj sistemul MCAS pune avionul într-un unghi de coborâre pentru ca aparatul să poată recupera viteza.

Același sistem este blamat și pentru prăbușirea aeronavei Lion Air,  în Marea Java, în octombrie 2018, într-un accident în care au decedat toţi cei 189 de pasageri şi membri ai echipajului.

Potrivit datelor recuperate din cutiile negre, piloții au încercat atunci să redreseze aeronava de peste 20 de ori în 11 minute.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării