main logo
394

Ucraina a pierdut de facto 11 milioane de locuitori din 2001

Ucraina a pierdut de facto peste 11 milioane de locuitori de la ultimul recensământ din 2001 din cauza migrației, anexării Crimeii și a războiului din Est, potrivit estimărilor publicate joi de guvern.

Ucraina a pierdut de facto 11 milioane de locuitori din 2001

Circa 37,3 milioane de persoane trăiesc, potrivit unui studiu realizate de guvern, în teritoriile controlate de Kiev și care nu includ deci Crimeea anexată de Rusia și nici zonele controlate de separatiști, a declarat ministrul fără portofoliu Dmytro Dubilet, transmite Știri.md cu referire la hotnews.ro.

"Din nefericire, această cifră nu include persoanele care trăiesc în permanență în străinătate și în teritoriile ocupate. Aceste număr de persoane se află fizic în Ucraina", a precizat el.

Din acest număr, sunt circa 20 de milioane de femei și puțin peste 17 milioane de bărbați, potrivit raportului prezentat de Dubilet.

Cel mai recent recensământ oficial data din 2001 și indica o populație de 48,5 milioane de persoane.

Pe lângă pierderea mai multor regiuni, o cădere atât de importantă se explică prin migrația ucrainenilor, a explicat Glib Vișlinski, directorul Centrului de strategie economică din Kiev.

Potrivit unui studiu al acestui centru, circa 6,3 milioane de ucraineni au părăsit țara din 2001, a precizat el, reliefând și scăderea natalității.

Destinațiile cele mai populare sunt Polonia și Rusia, potrivit acestui studiu.

Rusia a anexat în martie 2014 peninsula Crimeea, care avea atunci o populație de aproape 2 milioane de oameni.

Câteva săptămâni mai târziu, un conflict armat cu separatiștii pro-ruși a izbucnit în regiunile Donețk și Lugansk, cu o populație globală de aproape 6 milioane de persoane.

O parte a acestor teritorii este în continuare sub controlul separatiștilor, în condițiile în care numeroși locuitori au fugit din calea luptelor, unii spre alte regiuni (circa 1,5 milioane de persoane), alții în străinătate.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării