main logo
624

Turcia a solicitat SUA derogări de la sancţiunile împotriva Iranului

Ministrul de externe al Turciei, Mevlut Cavusoglu, a declarat că a cerut SUA derogări în perspectiva datei limită pentru reimpunerea de sancţiuni asupra sectorului financiar şi energetic al Iranului.

Turcia a solicitat SUA derogări de la sancţiunile împotriva IranuluiTurcia a solicitat SUA derogări de la sancţiunile împotriva Iranului

„Am transmis solicitările noastre pentru derogări în acest caz", a declarat Cavusoglu într-un interviu pentru Anadolu, adăugând că problema a fost abordată în timpul vizitei întreprinse de secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, în capitala Turciei, săptămâna trecută.

Cavusoglu a declarat că oficiali de la principala rafinărie de petrol turcă Tupras au efectuat special o vizită în SUA "pentru a explica de ce este nevoie să se cumpere petrol din Iran". El nu a precizat când a întreprins Tupras negocieri şi cu cine, transmite Știri.md cu referire la Agerpres

SUA s-au retras în mai din acordul asupra programului nuclear încheiat între Iran şi cele şase puteri nucleare şi au început să reimpună sancţiuni asupra acestei ţări, în august, cu noi sancţiuni asupra sectoarelor financiar şi energetic ce ar urma să fie aplicate din 4 noiembrie.

Cavusoglu a criticat deciziile "unilaterale" ale Washingtonului cu privire la sancţiunile împotriva Iranului şi cu (retragerea din) acordul asupra programului nuclear iranian, decizii care, în opinia sa, "afectează credibilitatea" SUA. "Trebuie să vă consultaţi cu alte ţări din regiune înainte de a întreprinde acţiuni (unilaterale). Trebuie să vă consultaţi cu ţările care au relaţii comerciale strânse cu Iranul", a adăugat el.

Iranul a fost principalul furnizor de ţiţei pentru Turcia în 2017, livrând în acel an 11,5 milioane de tone de ţiţei, comparativ cu 6,9 milioane de tone cât a livrat în 2016, potrivit Autorităţii de reglementare a pieţei energiei din Turcia, EPDK.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării