Tulpina Delta i-a lăsat pe români fără ultima etapă de relaxări
Starea de alertă a fost prelungită în România cu încă 30 de zile. Autorităţile sanitare dau semnale că sunt precaute în ceea ce priveşte ridicarea restricţiilor rămase în vigoare, asta după ce tot mai multe state europene au raportat creşterea numărului de infectări cu tulpina indiană (Delta).
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a emis o nouă hotărâre de prelungire a stării de alertă în România, valabilă până la jumătatea lunii august, transmite Știri.md cu referire la Adevarul.ro.
Se observă din cuprinsul deciziei că unele măsuri de relaxare – mai ales în ceea ce priveşte activitatea unor operatori economici – sunt condiţionate de incidenţă, astfel că ele vor fi suspendate sau restrânse în mod automat dacă numărul cumulat al cazurilor din ultimele 14 zile depăşeşte 3 la mie.
În acelaşi timp, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), dr. Raed Arafat, a făcut precizarea că, în eventualitatea în care situaţia epidemiologică o va impune, şi alte măsuri de relaxare pot fi revocate.
Unde putem renunţa la masca de protecţie şi unde nu
Deocamdată, autorităţile sanitare permit lucrătorilor din birouri să renunţe la masca de protecţie, dacă sunt toţi vaccinaţi cu schema completă, dar se aplică şi alte condiţii.
„Se propune menţinerea exceptării de la obligativitatea purtării măştii de protecţie la locurile de muncă în spaţii închise unde îşi desfăşoară activitatea maximum 10 persoane, cu condiţia ca acestea să fie vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare şi cu asigurarea unei distanţe de un metru între ele, iar în zonele respective nu este permis accesul publicului sau al altor lucrători, rămânând obligatorie în toate spaţiile închise comune”, se arată în decizia CNSU.
De altfel, masca de protecţie rămâne obligatorie şi în spaţiile aglomerate, chiar dacă sunt în aer liber. „Se propune menţinerea obligativităţii purtării măştii de protecţie în spaţiile publice, pieţe, târguri, bâlciuri, talciocuri, staţii pentru transportul în comun, spaţiile comerciale, mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă, sau în alte zone cu potenţial de aglomerare stabilite prin hotărâre a Comitetului judeţean/al municipiului Bucureşti pentru situaţii de urgenţă, pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani”, se arată în hotărârea citată.
Evenimentele private, condiţionate de vaccinare
Având în vedere diferenţa semnificativă dintre rata de acoperire vaccinală în mediul rural şi cea din mediul urban, petrecerile private de la sat vor arăta diferit faţă de cele de la oraş.
Potrivit CNSU, evenimentele private (nunţi, botezuri) se pot desfăşura cu participarea a maximum 150 de persoane în exterior sau cel mult 100 de persoane în interior. În cazul în care toţi participanții sunt vaccinaţi cu schema completă, limita de participanţi în spaţii închise creşte la 300 de persoane, cu precizarea că trebuie respectată o distanţă de minimum 2 metri între acestea.
În spaţii deschise, evenimentele private sunt permise în limita spaţiului disponibil, dacă participanţii sunt imunizaţi, au un rezultat negativ la testul RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau au trecut prin boala COVID-19 în ultimele 6 luni.
Carantina de noapte nu a fost exclusă întru totul
Autorităţile sanitare au păstrat prevederea privind carantina de noapte în intervalul orar 20.00-05.00 pentru localităţile unde incidenţa este de peste 4 la mie. În prezent nu există nicio localitate din România care să se încadreze în această prevedere.
Primii agenţi economici care îşi vor restrânge sau îşi vor suspenda activitatea dacă incidenţa va creşte peste 3 la mie sunt barurile, discotecile, sălile de fitness, sălile de jocuri de noroc şi bazinele de înot închise.
Medicul Raed Arafat a declarat joi că la acest moment varianta Delta este în creştere ca preponderenţă aproape în toată lumea şi în toată Europa, nu numai în România.
„Vedem că în unele zone impactul este mai mare deja. La noi, din fericire, încă suntem într-o situaţie controlată şi într-o situaţie foarte bună la acest moment. Dar, bineînţeles, prin mobilitatea şi prin ieşirea din ţară şi mersul în alte ţări unde varianta Delta este prezentă, este posibil ca în următoarea perioadă creşterea să fie din ce în ce mai mare pe linia variantei Delta. Acum, măsurile care se iau vedeţi că sunt condiționate de incidenţe. Adică măsurile care se relaxează, totuşi, dacă incidenţa creşte din nou, revenim la măsurile care se aplicau pe incidenţe”, a precizat şeful DSU.
Românii aşteptau noi măsuri de relaxare din 1 august, aşa cum s-a întâmplat în 1 iulie şi 1 iunie. Acum, şeful DSU nu e atât de sigur că acestea se vor materializa.
„Pentru data de 1 august nu pot să vă spun la acest moment ce măsuri se vor lua, dar clar este o ţintă dată pe 1 august după o analiză a situaţiei epidemiologice din România şi pandemice din lume.
Dar rămânem pe recomandarea că vaccinarea e singura soluţie cel puţin pentru a evita un impact grav al infectării, iar acest lucru se vede în alte ţări, unde, chiar dacă a crescut numărul cazurilor în mod semnificativ, totuşi impactul pe secţiile de terapie intensivă nu este la fel ca înaintea vaccinării. Şi cei care sunt vaccinaţi şi fac variante noi sunt mult mai puţini decât cei care nu sunt vaccinaţi, cel puţin astea sunt datele pe care le-am văzut recent în Marea Britanie”, a spus şeful DSU.