main logo
955

Trupele germane au observat militari ruși în Mali, când soldații francezi s-au retras

Trupele germane au observat luni câteva zeci de forțe de securitate ruse pe aeroportul Gao din nordul Mali, în ziua în care ultimii soldați francezi și-au încheiat operațiunile și au părăsit orașul, potrivit unui document militar german.

Trupele germane au observat ruși în Mali, când francezii s-au retrasFoto: Digi24.ro

Luptătorii din Grupul Wagner, o companie militară privată legată de Kremlin, sprijină armata din Mali în lupta sa împotriva insurgenților islamiști de la sfârșitul anului trecut, transmite Știri.md cu referire la Digi24.ro.

Germania și-a suspendat misiunea de recunoaștere militară în Mali, cu aproximativ 1.000 de militari dislocați în principal în Gao, săptămâna trecută. 

Luni, trupele ONU germane și britanice au observat două avioane pe aeroportul Gao, un Embraer 314 Super Tucano și un L-39 Albatros, a declarat comandamentul pentru operațiuni militare comune al Germaniei într-un document văzut de Reuters. 

Scrisoarea, adresată comisiilor de apărare și externe ale parlamentului și publicată pentru prima dată de revista Spiegel, precizează că Rusia a predat avioane de atac L-39 forțelor maliene abia săptămâna trecută. 

„Două ore mai târziu..., 20 până la 30 de persoane în uniforme militare care nu aparțin forțelor din Mali au fost văzute descarcând echipamente dintr-un avion de transport”, se arată în document. „Erau aproape sigur membri ai forțelor de securitate ruse. 

Presupunem că L-39 trebuie să fie operat de forțele ruse, deoarece forțele de securitate maliene nu sunt pregătite”, se arată în scrisoare Potrivit documentului, nu este clar ce rol ar trebui să îndeplinească forțele ruse în Gao. Operațiunile germane nu au fost afectate până acum, se arată în scrisoare. 

„Odată cu desfășurarea forțelor ruse și a Rusiei care oferă capacități importante (avioane de atac) pe aeroportul Gao, forțele maliene continuă să-și extindă aria de operațiuni cu sprijinul Rusiei către nord-est”, se arată în document. 

Mali se luptă să oprească o insurgență islamistă care a luat rădăcini după o revoltă din 2012 și de atunci s-a răspândit în țările vecine, ucigând mii de oameni și strămutând milioane de persoane în regiunea Sahel din Africa de Vest. Franța a anunțat în februarie că își retrage trupele din Mali după ce aproape un deceniu s-a luptat cu insurgenții de acolo.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării