main logo
523

Tragedie aviatică. Pasagerii: Dacă am putea schimba biletul, am face-o

Sunt sau nu sunt sigure avioanele Boeing 737 Max? Este întrebarea pe care și-o pun mai ales oamenii care au bilete cumpărate pentru curse operate cu această aeronavă.

Tragedie aviatică. Pasagerii: Dacă am putea schimba biletul, am face-oTragedie aviatică. Pasagerii: Daca am putea schimba biletul, am face-o

Câteva ţări le-au consemnat la sol până la noi ordine, dar în multe altele încă sunt folosite. Două avioane de acest tip s-au prăbuşit la distanţă de cinci luni şi problemele par să fi fost similare, transmite Știri.md cu referire la stirileprotv.ro

Acţiunile companiei au pierdut luni şapte la sută din valoare.

„Am văzut avionul căzând din cer. Înainte să cadă, avionul s-a rotit de două ori în aer. Ieşea fum din spate. A lovit pământul şi a explodat.”

Asemenea mărturii, pe lângă datele extrase din cutiile negre, îi vor ajuta pe anchetatori să stabilească ce s-a întâmplat în clipele de dinaintea accidentului aviatic de duminică din Etiopia.

A fost a doua oară în mai puţin de jumătate de an când un avion Boeing 737 Max nou-nouţ s-a prăbuşit la câteva minute de la decolare. La sfârşitul lunii octombrie, o aeronavă identică a căzut în largul coastei indoneziene. În total, 346 de oameni au murit în cele două accidente.

China, Indonezia şi Etiopia au consemnat la sol toate aeronavele de acest tip, dar ele sunt încă folosite în restul lumii.

„Oamenii erau neliniştiţi, fiindcă citiseră în ziare şi pe internet.”

„Avem deja zborul de întoarcere rezervat. Dacă l-am putea schimba, cred că am face-o.”

Cu toate neliniştile pasagerilor, companiile americane folosesc în continuare aeronavele. Iar Autoritatea Americană pentru Aviaţie, deşi a cerut companiei Boeing să facă unele modificări, le consideră sigure. Însă un fost inspector pentru siguranţa aviatică este de cu totul altă părere.

David Soucie, fost inspector FAA: „N-am spus niciodată că e nesigur să zbori cu un anumit model de aeronavă, dar în acest caz trebuie să o fac. M-am uitat la datele de zbor ale avionului prăbuşit şi seamănă şocant de mult, sunt aceleaşi probleme pe care Lion Air le-a avut cu avionul. Aşa că, da, aş avea grijă cu acest avion, îmi pare rău s-o spun.”

Deocamdată, compania a anunţat că nu-şi revizuieşte recomandările către cei care folosesc acest avion.

Boeing 737 este cel mai bine vândut avion din istorie, iar Max e o versiune modernizată, cu motoare mai eficiente energetic. Potrivit Boeing, exista comenzi pentru cinci mii de aeronave de la peste o sută de companii din toată lumea, inclusiv din România.

Cinci avioane 737 MAX-8 ar trebui să ajungă în flota Tarom, iar şase au fost comandate de Blue Air. Până acum, aceste companii nu au reacţionat oficial la suspiciunile apărute.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării