main logo
610

Tensiuni în Catalonia. Militanți secesioniști blochează autostrăzi și căi ferate

Militanţi secesionişti catalani au blocat luni o cale ferată de mare viteză, autostrăzi şi artere rutiere din Barcelona, pentru prima aniversare a referendumului pentru independenţă interzis de autorităţi, care a dus la confruntări violenţe cu poliţia, informează AFP.

Catalonia: Militanți secesioniști blochează autostrăzi și căi ferate

„Calea ferată de mare viteză a fost blocată la Girona, la 100 km nord-est de Barcelona, arterele feroviare fiind ocupate” (de militanţi), a anunţat Compania de căi ferate Renfe.

Televiziunile difuzează imagini cu militanţi din cadrul Comitetelor pentru apărarea Republicii care cer separarea de Madrid, coborând pe căile ferate şi blocându-le. La rândul său, regia de administrare a căilor rutiere a confirmat blocarea autostrăzilor A7, între Barcelona şi Valencia, şi A2, care leagă metropola catalană de Madrid.

La începutul lui septembrie, şeful guvernului spaniol Pedro Sanchez le-a promis luni catalanilor un referendum privind un nou statut al regiunii, care să prevadă mai multă autonomie, însă a respins din nou ipoteza unui vot asupra independenţei cerute de separatişti, transmite Știri.md cu referire la deschide.md.

Precedentul statut al Cataloniei, care acordă regiunii cu 7,5 milioane de locuitori o largă autonomie şi titlul de „naţiune”, a fost adoptat în 2006 de catalani, în timpul guvernului socialist condus de Jose Luis Rodriguez Zapatero, cu 73% din voturi. Însă, acest statut a fost anulat în 2010 de Curtea Constituţională, ceea ce a declanşat o ascensiune a secesionismului.

Regiunea s-a aflat în toamna lui 2017 în centrul unei grave crize politice între fostul său lider Carles Puigdemont şi guvernul central, în acea perioadă condus de conservatorul Mariano Rajoy. La 1 octombrie 2017, secesioniştii au organizat un referendum asupra independenţei, în pofida interzicerii lui, iar ziua a fost marcată de violenţe cu poliţia, imagini cu acestea făcând înconjurul lumii.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării