main logo
384

Tensiuni cu Iranul: SUA trimit încă 1.000 de militari în Orientul Mijlociu

Administraţia preşedintelui american Donald Trump a anunţat luni seara trimiterea a 1.000 de soldaţi suplimentar în Orientul Mijlociu, care vin în completarea celor 1.500 de militari a căror trimitere în regiune a fost anunţată luna trecută.

SUA trimit încă 1.000 de militari în Orientul MijlociuFoto: fanatik.ro

Potrivit Washingtonului, trimiterea de noi trupe în Orientul Mijlociu are scopul de protejare a intereselor în regiune, asigurare a securităţii şi integrităţii militarilor (americani) desfăşuraţi în regiune şi supraveghere a activităţilor iraniene, în contextul în care Teheranul este acuzat că ar fi la originea ultimelor atacuri asupra a două nave comerciale - săptămâna trecută - în Golful Oman.

"Recentele atacuri iraniene validează informaţiile operative de încredere şi credibile pe care le-am primit cu privire la comportamentul ostil al forţelor iraniene şi al grupărilor pe care acestea le susţin, ceea ce reprezintă o ameninţare pentru cetăţeni şi interesele americane în întreaga regiune", a explicat ministrul apărării interimar al SUA, Patrick Shanahan, citat într-un comunicat, transmite Știri.md cu referire la Agerpres.

Potrivit Pentagonului, "Statele Unite nu încearcă să intre în conflict cu Iranul", dar noi trupe vor fi desfăşurate 'în scopuri defensive pentru a răspunde ameninţărilor aeriene, navale şi terestre în Orientul Mijlociu.

SUA au trimis în urmă cu câteva săptămâni un portavion, o navă de război transportând vehicule, în special vehicule amfibie, şi o baterie de rachete Patriot.

Aceste anunţuri intervin în timp ce Teheranul a anunţat luni că nu va mai respecta, începând cu 27 iunie, una din clauzele acordului internaţional din 2015 (JCPOA) privind programul său nuclear şi anume plafonul de 300 kg pentru rezervele sale de uraniu îmbogăţit.

"Preşedintele (Donald) Trump a fost clar în legătură cu acest subiect şi a spus că nu va permite Iranului să-şi dezvolte arme nucleare", a reacţionat luni Consiliul Securităţii Naţionale al SUA.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării