main logo
594

Soluția elvețienilor pentru a-și proteja ghețarii de încălzirea globală

Gheţarii europeni pierd din volum în ritm accelerat. Un gheţar elveţian e protejat, de câteva decenii bune, de o pătură albă ce reflectă lumina.

Soluția elvețienilor pentru a-și proteja ghețarii de încălzirea globală

Dar, odată cu verile tot mai toride, stratul de protecţie a început să îşi piardă din eficienţă. Aşa că specialiştii caută idei noi ca să protejeze gheţarii de efectele încălzirii globale, relatează Știri.md cu referire la protv.ro.

În urmă cu câteva mii de ani, Gheţarul Ronului din Alpii Elveţieni era cel mai mare din Europa. Acum a ajuns al cincilea ca înălţime din Elveţia. Numai în ultimul secol a pierdut 1.400 de metri cubi de gheaţă.

Iar fenomenul a distrus turismul. În urmă cu 150 de ani, familia lui Carlen Philipp avea un hotel care a fost închis după ce gheţarul a început să piardă gheaţă în ritm accelerat. Ca să-şi ţină totuşi altă afacere în viaţă, familia a început să acopere gheţarul cu un material alb, ce reflectă lumina şi încetineşte procesul de topire.

Carlen Philipp, localnic: ”În urmă cu 20 de ani am înlocuit materialul original cu această pătură, cu care acoperim tot gheţarul”.

Numai materialul ce trebuie înlocuit anual costă însă în jur de 50.000 de euro. Familia însă câştigă banii excavând gheaţa în fiecare primăvară ca să creeze peşteri, vizitate apoi de turişti.

Andreas Bauder, glaciolog: “După cum puteţi vedea, dacă nu am fi avut acest material, aici nu ar mai fi existat gheaţă. Cele două treimi acoperite au supravieţuit. O treime din gheţar se topeşte accelerat”.

Specialiştii elveţieni care monitorizează situaţia spun că gheţarii se topesc într-un ritm fără precedent.

Andreas Bauder, glaciolog: ”În această zonă, gheţarii pierd între şase şi opt metri în fiecare an din cauza topirii. În acest ritm, până la finalul secolului, nu veţi mai vedea nici pic de gheaţă aici. Chiar şi gheţarii de la altitudini foarte mari se topesc”.

Temperaturile medii din Alpi au crescut cu 1,8 grade în ultimele şapte decenii. Cercetătorii caută soluţii ca să protejeze mai bine gheţarii. Păturile albe funcţionează, dar nici ele nu prea mai fac faţă din cauza încălzirii globale.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării