main logo
415

Sinn Fein: Brexitul ameninţă pacea în Irlanda

Lidera partidului nord-irlandez Sinn Fein, Mary Lou McDonald, a apreciat joi că Brexitul reprezintă o ''ameninţare evidentă şi iminentă'' la adresa Acordului din Vinerea Marea, care garantează pacea în Irlanda de Nord de două decenii.

Sinn Fein: Brexitul ameninţă pacea în IrlandaSinn Fein: Brexitul ameninţă pacea în Irlanda. Foto: bravofly.com

''Realitatea este că Brexitul şi Acordul din Vinerea Marea nu sunt compatibile'', a afirmat şefa Sinn Fein, care s-a exprimat în faţa presei în prima sa vizită la Londra de când a preluat succesiunea de la liderul istoric al partidului, Gerry Adams, la începutul lunii februarie.

''Brexitul reprezintă o ameninţare evidentă şi iminentă pentru funcţionarea politică, economică şi socială a Irlandei în totalitatea sa'', a reiterat ea.

Mary Lou McDonald a criticat de asemenea recentele declaraţii ale unor parlamentari britanici pro-Brexit care au sugerat revizuirea acordului de pace, în timp ce viitorul frontierei dintre provincia britanică Irlanda de Nord şi Republica Irlanda constituie una dintre cele mai spinoase probleme ale negocierilor cu Bruxelles-ul, scrie Agerpres.

''Pentru noi este o poziţie profund şocantă şi profund iresponsabilă'', a spus ea, avertizând asupra riscului introducerii unei frontiere fizice şi cerând evitarea acestui scenariu.

''O astfel de măsură ar fi catastrofală în ceea ce priveşte comerţul, accesul la servicii, pentru viaţa de zi cu zi a oamenilor'', a explicat Mary Lou McDonald.

În schimb, ea a cerut un statut special pentru Irlanda de Nord în orice acord viitor care va reglementa relaţiile dintre Regatul Unit şi UE, o opţiune pe care guvernul britanic şi aliatul său din parlament, Partidului Democrat Unionist (DUP) din Irlanda de Nord, o resping.

De mai mult de un an, provincia Irlandei de Nord nu are un executiv local, după ce Sinn Fein şi DUP au pus capăt unui acord guvernamental, pe fondul dezacordurilor politice.

În pofida lunilor de negocieri şi a intervenţiilor repetate ale mai multor miniştri şi ale premierului Theresa May, cele două părţi nu au reuşit să ajungă la un numitor comun.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării