main logo
532

Scurgeri radioactive de la Fukushima au ajuns până în Golful Tokyo

Deșeuri radioactive din centrala nucleară de la Fukushima Diichi au ajuns în Golful Tokyo, semnalează un nou studiu privind impactul peste timp al dezastrului din 2011.

Scurgeri radioactive de la Fukushima au ajuns până în Golful Tokyo

Hideo Yamazaki, expert în analiză de mediu, spune că 20,100 de becquereli (Bq) de cesiu pe metru pătrat au fost descoperiți în mâlul râului Kyu-Edogawa într-un raport realiezat la cinci ani după dezastrul nuclear de la Fukushima, transmite Știri.md cu referire la digi24.ro.

Ulterior, noroaiele contaminate au fost purtate de ape și au ajuns în Golful Tokyo.

Radioizotopi de cesiu-137 au ajuns în Golful Tokyo, relatează The Asahi Shimbun.

Din relatarea lui Yamazaki reiese că rezultatele studiului realizat în 2016 au fost ținute secret.

În unele părți ale Golfului Tokyo, becquerelii de cesiu-137 s-au extins în nămol până la 104,000 pe metru pătrat, a atras atenția expertul.

Guvernul japoenz insistă nivelul de radioactivitate din Golful Tokyo nu depășește standardul național de siguranță.

În prezent, trei dintre cele șase reactoare de la Fukushima Daiichi – grav afectate de cutremurul și tsunamiul care au lovit centrala nucleară pe 11 martie 2011 – sunt pline de fisuri.

Ca să prevină scurgerea deșeurilor puternic radioactive în sol sau în Oceanul Pacific, TEPCO, operatorul centralei, însărcinat cu operațiunea de curățire a amplasamentului industrial, pompează apă și „plimbă” aceste reziduuri din reactoare printr-un sistem masiv de filtrare construit în interiorul unei clădiri de dimensiunea unui hangar.

Operațiunea de curățare a consecințelor nucleare ale dezastrului de la Fukushima di 2011 se ridică la cifra de 20 de miliarde de dolari.

Un total de 18.434 de persoane au pierit sau au dispărut în urma cutremurului cu magnitudinea 9 şi a tsunami-ului din urmă cu şapte ani.

În plus, peste 3.600 de persoane, marea majoritate din Fukushima, au murit ca urmare a dezastrului, din cauza diferitelor boli sau pentru că s-au sinucis.

Accidentul de la centrala nucleară Fukushima, cel mai grav din istorie după cel de la Cernobîl din 1986, a lăsat în urma sa 73.000 de persoane strămutate.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării