main logo
472

SBU l-a avertizat în trecut pe Ianukovici în legătură cu pericolul rusesc

Curtea Districtuală Obolonsky din Kiev, la care se judeca procesul lui Viktor Ianukovici, fostul președinte al Ucrainei, a acceptat anexarea la dosar a unor documente desecretizate de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) privind pericolul din partea Rusiei, despre care a fost informat fostul președinte ucrainean.

SBU l-a avertizat pe Ianukovici în legătură cu pericolul rusescSBU l-a avertizat în trecut pe Ianukovici în legătură cu pericolul rusesc. Foto: tass.ru

Procurorul Ruslan Kravcenko a subliniat că apărarea a încercat să convingă judecătorii că Ianukovici nu bănuia despre numeroasele amenințări din partea Moscovei la adresa securității naționale a Ucrainei, legate de expansiunea agresivă a Federației Ruse cu scopul final de absorbție a statului ucrainean, și că nu au existat astfel de amenințări înainte de „lovitura de stat“ (revoluția Maidan), scrie paginaderusia.ro.

„Procuratura deține documente care infirma aceste afirmații. Ele au fost declasificate de către SBU la 19 martie 2018 și au ajuns la procurori pe data de 20 martie, iar pe 17 aprilie au fost prezentate avocaților apărării“, – a spus Kravcenko .

Instanța a admis cererea procurorului și a anexat aceste documente, respectiv o scrisoare de la șeful SBU datată 15 ianuarie 2013 privind amenințările la adresa securității naționale a Ucrainei din partea Rusiei și scrisoarea șefului SBU datata 17 februarie 2014, cu privire la amenințarea privind integritatea teritoriala a Ucrainei din partea Federației Ruse.

„Scrisoarea din 15 ianuarie 2013 conține rezoluția și semnătura lui Ianukovici. În ea se afirma că pe lângă președintele rus a fost înființat un grup de lucru inter-departamental care sa asigure intervențiile economică, umanitară și politică în Ucraina“, – susține Kravcenko.

De coordonarea acestui grup, se ocupau șeful Administrației Prezidențiale, Serghei Ivanov, consilierul lui Putin – Vladislav Surkov și șeful Serviciului de Informații Externe (SVR) – Mihail Fradkov.

În peste 50 de pagini scrisoare descrie activitățile grupurilor financiare și industriale și a organizațiilor publice aflate sub controlul serviciilor speciale ale Federației Ruse, care, deja din 2013, reprezentau o amenințare la adresa securității naționale a Ucrainei.

”Ianukovici știa despre acest lucru, dar nu a reacționat”, a declarat procurorul Kravcenko.

Judecatorul Vladislav Deviatko a declarat că scrisoarea semnată de Igor Kalinin (șeful SBU intre 2012-2013) conține informații despre amenințările privind expansiunea agresivă a capitalului rusesc și strategia autorităților ruse privind preluarea controlului asupra Ucrainei pentru extinderea ulterioara în spațiul euroasiatic.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării