main logo
533

Săptămânal ceh: Londra ar fi aranjat întâlniri între Skripal şi serviciile aliate

Marea Britanie şi-a ajutat aliaţii să obţină informaţii de la fostul agent dublu rus Serghei Skripal, victimă a unei otrăviri în luna martie, cu privire la metodele spionajului rusesc, a declarat miercuri pentru AFP o sursă din cadrul serviciilor de informaţii din Cehia.

Londra ar fi aranjat întâlniri între Skripal şi serviciile aliateLondra ar fi aranjat întâlniri între Skripal şi serviciile aliate.

Săptămânalul ceh Respekt a informat pe site-ul său web că Skripal, spion rus recrutat de britanici în 1995, a efectuat o vizită la Praga în anul 2012, transmite Agerpres.

''Da, ceva de genul acesta a avut loc. Participanţii la întâlnirea (între Skripal şi agenţi cehi) au considerat-o foarte utilă'', a afirmat interlocutorul agenţiei France Presse.

Skripal ''avea informaţii cruciale despre modul în care funcţionează sistemul (de spionaj) rusesc, despre cum ei (ruşii) activează în străinătate'', a adăugat el.

''Când o agenţie de informaţii, fie ea britanică sau americană, recrutează o persoană ca el, o foloseşte în felul acesta. Ei (britanicii) l-au propus aliaţilor lor, nu doar Republicii Cehe'', a mai adăugat sursa menţionată.

Potrivit Respekt, reprezentanţi ai serviciilor de informaţii cehe s-au întâlnit cu Skripal cel puţin o dată în Marea Britanie. Republica Cehă şi Marea Britanie sunt ambele membre NATO.

Publicaţia New York Times a informat săptămâna aceasta că, în 2016, Skripal s-a întâlnit de asemenea cu agenţi de informaţii din Estonia, ţară care face parte şi ea din UE şi NATO şi are frontieră comună cu Rusia, scrie Agerpres.ro.

Harrys Puuseepp, purtător de cuvânt al Serviciului de securitate internă al Estoniei, a refuzat să confirme sau să infirme aceste informaţii, declarând miercuri pentru AFP că agenţia sa nu poate să ''comenteze cooperarea internaţională'' în domeniul respectiv.

Serghei Skripal şi fiica sa au fost otrăviţi cu agent neurotoxic Noviciok la Salisbury, la 4 martie. Ei au supravieţuit atacului atribuit Rusiei de Marea Britanie.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării