main logo
744

Rușii pun mine antipersonal în jucării sau frigidere: Lasă după ei iadul

Sute de persoane, atât din localităţile situate la nord-vest de Kiev, cât şi în cele de la nord-est de Harkov, au murit după ce au călcat sau au trecut cu mașinile sau utilajele agricole peste dispozitivele explozive amplasate de soldații ruşi, potrivit Agerpres.

Rușii pun mine antipersonal în jucării sau frigidere: Lasă după ei iadulFoto: AFP / Profimedia

Utilizarea minelor antipersonal este considerată ilegală conform legislației internaționale, transmite Știri.md cu referire la hotnews.ro.

Astfel de situaţii au fost înregistrate la Borodianka, Irpin sau Bucea, cele mai afectate localităţi din apropierea Kievului, însă în prezent minele amplasate de invadatori fac numeroase victime în localităţile din regiunea Harkov, unde a avut loc o contraofensivă puternică a soldaţilor ucraineni.

„În ultima localitate eliberată Ţîrkun, au fost două femei care au murit, după explozia unor mine. Lasă după ei iadul", a declarat purtătorul de cuvânt al Poliţiei regionale din Harkov, Olena Baranik, citat de Agerpres.

Oficialul Poliţiei din Harkov declară că militarii ruşi amplasează astfel de mine antipersonal inclusiv în jucăriile copiilor sau în frigiderele caselor pe care le-au ocupat periodic.

Autorităţile din Harkov cer populaţiei să nu revină acasă înainte de finalizarea procesului de deminare.

Minele antipersonal sunt un pericol pentru fermieri

Minele antipersonal pun, de asemenea, în pericol şi micii agricultori sau marii fermieri. Mai multe utilaje agricole au sărit în aer după explozia minelor antipersonal amplasate pe câmpurile pe care fermierii ucraieneni le lucreză.

„În Balaklia un tractorist pe câmp a dat peste o mină. În alte două raioane au fost asemenea cazuri. Unde am eu pământuri, tehnica agrară este bombardată. Acolo au căzut cele mai multe proiectile şi cunosc foarte mulţi fermieri care sunt în situaţii similare", a afirmat Vitali Kuchma, un fermier care deţine peste 20.000 de hectare de teren la Est de Harkov.

În nord-vestul Kievului au fost înregistrate peste 300 de victime ale exploziilor de mine amplasate de militarii ruşi, spune șeful Poliţiei Regionale din Capitala Ucrainei, Andrei Nebitov.

În 1997 a fost semnată Convenţia privind interzicerea utilizării, stocării, producerii şi transferului de mine antipersonal şi distrugerea acestora, ceea ce face ca utilizarea acestui tip de muniţie să fie considerată ilegală.


Deminarea Ucrainei va dura între 5 şi 10 ani

Operaţiunile de deminare pe întregul teritoriu ucrainean după invazia rusă vor dura între 5 şi 10 ani, a declarat Oleh Bondar, şeful Departamentului de Deminare Umanitară din cadrul Serviciului Statal de Urgenţă al Ucrainei, potrivit Ukrinform.

Bondar a acuzat armata rusă că a folosit sisteme de mine controlate de la distanţă, a amplasat câmpuri de mine în localităţi populate şi a lăsat în urmă o cantitate uriaşă de dispozitive explozive. Acestea sunt extrem de periculoase şi au fost amplasate în aşa fel încât să reprezinte o ameninţare şi un pericol letal pentru civili, a afirmat Bondar.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării