main logo
442

Rusia trimite la fier vechi două crucișătoare cu propulsie nucleară

Marina rusă și compania de energie nucleară de stat Rosatom au decis în comun să anuleze prelungirea perioadei de serviciu și modernizarea a două crucișătoare din clasa Kirov cu rachete grele de croazieră, potrivit ziarului Izvestiya.

Rusia trimite la fier vechi două crucișătoare cu propulsie nucleară

Reportajele din ultimele săptămâni susțin că marina rusă a decis să recicleze două crucișătoare nucleare de luptă din clasa Kirov – Amiral Ushakov și Amiral Lazarev – ca urmare a lipsei de fonduri, transmite Știri.md cu referire la Evz.ro.

Cele două crucișătoare urmează a fi dezmembrate în anul 2021, mai ales că vasele respective sunt deja retrase din serviciul marinei militare ruse de mult timp.

Există planuri pentru alocarea a 400 de milioane de ruble (6,27 milioane dolari) pentru reciclarea primului vas, al doilea urmând a fi dezmembrat după alocarea unui buget de 350 milioane de ruble (5,49 milioane dolari).

Crucișătoarele din clasa Kirov, sau din clasa Orlan, conform clasificării NATO, sunt nave de război cu propulsie nucleară care au activat în cadrul Marinei Ruse. Este vorba de cele mai mari și mai grele nave militare de suprafață (nu de portavioane sau vase amfibie de asalt) folosite vreodată de vreo marină militară, în întreaga lume.

Crucișătoarele din clasa Kirov au fost concepute pentru a neutraliza flotele de portavioane americane în caz de război. O misiune secundară a clasei Kirov a fost aceea de a perturba comerțul, mai precis aceea ce a reduce numeric întăririle americane și canadiene care ar fi trimise pe terenul de luptă din Europa.

În total, au fost construite patru nave: Amiral Ushakov, Amiral Lazarev, Amiral Nakhimov și Pyotr Velikiy. Acesta din urmă deservește în prezent Flota de Nord a Rusiei ca navă amiral. 

Crucișătorul din aceeași clasă, Admiral Nakhimov, se află în curs de modernizare și va reintra în serviciul marinei militare în anul 2021.Marina militară rusă a planificat modernizarea și redarea în exploatare a tuturor celor patru nave în anul 2014.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării