main logo
637

România face pregătiri pentru un Brexit dur

România a început pregătirile pentru un Brexit fără acord. Un eveniment de informare destinat mediului de afaceri a avut loc la ministerul de Externe. Se iau măsuri în privința controalelor vamale, iar firmele sunt avertizate că vor fi costuri suplimentare întrucât Marea Britanie devine stat terț.

România face pregătiri pentru un Brexit dur

Un Brexit fără acord are un mare potențial de criză, a declarat șefa reprezentanței Comisiei Europene în România, transmite Ştiri.md cu referire la tvr.ro

Ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, avertizează că ieșirea Marii Britanii din Uniune fără acord nu reprezintă o chestiune abstractă, ci una care ne poate afecta. Nu am emoții în privința modului în care România este pregătită, dar am emoții legate de campania de informare, a spus ministrul Ciamba. Care a mai subliniat că Brexitul este un proces neobișnuit pentru UE, o lebădă neagră.

Comerțul dintre UE și Marea Britanie va fi ghidat de reguli ale Organizației Mondiale a Comerțului, potrivit clauzei națiunii celei mai favorizate. Vor fi reintroduse taxe vamale de 8% pentru importul de autovehicule, 19% pentru băuturi alcoolice și 12% pentru pește și carne de miel, produse exportate de britanici către piața europeană.

Șansele unei ieșiri fără acord cresc cu fiecare zi ce trece, ceea ce înseamnă potențial mare de criză în multe sectoare, declară reprezentanta Comisiei Europene.

Exporturile europene, implicit ale României, vor fi afectate de taxele vamale, de controalele veterinare și de costurile de transport.

România a suplimentat personalul vamal cu 200 de posturi. Reprezentanții Camerei de Comerț fac apel la firme să precizeze cum percep efectele Brexitului și anunță lansarea unei platforme electronice de dialog între mediul de afaceri și instituții.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării