Robert Fico merge la Vladimir Putin după cearta cu Vladimir Zelenski
Premierul slovac Robert Fico se va deplasa la Moscova săptămâna viitoare pentru a purta discuții cu președintele rus Vladimir Putin privind aprovizionarea cu gaze, a anunțat vineri președintele sârb Aleksandar Vucic, potrivit The Kyiv Independent.
„Robert Fico se va întâlni luni cu Putin în calitate de lider al unei țări din Uniunea Europeană. Nu trebuie să vă spun eu ce fel de reacție va provoca (vizita, n.r.) în rândul altor lideri europeni din UE”, a declarat Vucic, într-un interviu acordat presei sârbe, transmite Știri.md, cu referire la hotnews.ro.
Vucic a spus că a „aflat neoficial” de această vizită a lui Fico.
Ucraina a anunțat că nu va prelungi acordul de tranzit pentru gazul rusesc pe teritoriul său, care urmează să expire pe data de 31 decembrie.
Decizia a provocat îngrijorarea Slovaciei, Ungariei și a altor națiuni europene, iar Fico a avertizat vineri cu privire la o iminentă criză a aprovizionării cu gaze.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a reafirmat refuzul prelungirii acordului, în timpul unei conferințe de presă susținute pe 19 decembrie, afirmând că Kievul nu va permite Moscovei să obțină venituri suplimentare în timp ce își continuă războiul.
La summitul Uniunii Europene de săptămâna aceasta, Fico a criticat poziția Ucrainei, spunând: „Este demonstrabil că ne confruntăm cu o criză a gazului din cauza președintelui Zelenski”.
Premierul slovac, considerat un aliat al Moscovei (la fel ca și omologul său ungar Viktor Orban), a sugerat și că Bratislava ar putea lua în considerare „măsuri reciproce” dacă tranzitul gazului rusesc prin Ucraina către Slovacia va fi oprit.
Slovacia are un contract pe termen lung cu gigantul energetic rus de stat Gazprom și estimează că aranjamentele alternative ar putea costa încă 220 de milioane de euro (228,73 milioane de dolari) în taxe de tranzit.
Această chestiune evidențiază dependența continuă de gazul rusesc a mai multor state membre ale UE, inclusiv Slovacia, Ungaria și Austria, în ciuda eforturilor de diversificare a surselor de aprovizionare cu energie după declanșarea invaziei ruse.
Anterior în cursul acestui an, UE a pus în aplicare primele sancțiuni care vizează industria rusă a gazelor, concentrându-se pe gazele naturale lichefiate (GNL).
Președintele rus Vladimir Putin a abordat, de asemenea, această chestiune în timpul conferinței sale de presă anuale din 19 decembrie, confirmând încheierea contractului și exprimându-și încrederea în capacitatea de rezistență a Gazprom.
„Acest contract nu va mai exista. Totul este clar. Vom supraviețui, Gazprom va supraviețui”, a declarat Putin.
Summitul Uniunii Europene de joi, care s-a desfășurat cu uşile închise şi fără telefoane mobile, a fost marcat de o înfruntare de o intensitate rară, între Robert Fico şi Volodimir Zelenski, tocmai pe tema tranzitului gazelor naturale ruseşti
Premierul slovac a acuzat că a fost ţinta unor atacuri personale ale preşedintelui ucrainean în această chestiune delicată.
„Nu vom permite ca alte miliarde să fie câştigate cu sângele nostru”, i-a spus Zelenski lui Fico.
Robert Fico a respins această poziţie, catalogând-o drept „absurdă”, şi a argumentat că Bratislava vrea să cumpere gaze naturale neruseşti care să fie transportate prin Ucraina.
„Cum poţi să justifici asemenea pagube economice unui stat membreu (UE) care ajută Ucraina?”, şi-a exprimat el indignarea.
Zelenski i-ar fi propus lui Fico o compensaţie în valoare de 500 de milioane de euro din activele ruseşti îngheţate, în schimbul unei susțineri slovace a aderării Ucrainei la NATO.
Robert Fico a respins pur şi simplu oferta.