main logo
385

Rinichi, transportat cu ajutorul unei drone. Ce spun medicii

În timp ce la noi în ţară pacienţii mor aşteptând în zadar un transplant, în Maryland, Statele Unite, o dronă a transportat în premieră un rinichi între două spitale.

Rinichi, transportat cu ajutorul unei drone. Ce spun medicii

Organul a fost monitorizat permanent pe timpul zborului şi a ajuns în stare optimă. Rinichiul a fost apoi transplantat, iar operaţia a fost un succes, transmite Știri.md cu referire la Stirileprotv.ro.

Chirurgii speră că dronele vor deveni pe viitor o modalitatea mai accesibilă, mai rapidă şi mai ieftină de a transporta organele între spitale.

Drona a dus un rinichi de la spitalul donatorului la centrul unde a avut loc transplantul, un drum de cinci minute, desfăşurat pe timp de noapte, în oraşul Baltimore. La sosire, chirurgii au dat undă verde intervenţiei.

Medic: „Temperatura este bună. Organul nu a suferit nicio leziune. A fost transportat în condiţii perfecte.”

Rinichiul i-a fost transplantat unei femei de 44 de ani care aştepta de opt ani operaţia. Intervenţia chirurgicală a avut loc pe 19 aprilie, iar între timp pacienta a fost externată şi se simte bine.

Medicii spun că transportul rapid e o etapă vitală pentru un transplant reuşit.

Joseph Scalea, University of Maryland Medical Center: „Am fost în situaţia în care n-am putut face transplantul, din cauză că a trecut foarte mult timp de la prelevarea organului. Era frustrant să mă gândesc că în 2018 sau 2019 încă permitem să se întâmple aşa ceva, cu toată tehnologia de care dispunem.”

Rinichiul a fost transportat de o dronă special creată: include o unitate care monitorizează permanet organul pe timpul drumului şi un sistem complex de comunicaţii.

Joseph Scalea, University of Maryland Medical Center: „În momentul de faţă, avem de-a face cu un sistem complicat de curieri şi zboruri scumpe care, după părerea mea, ar putea fi evitat. În viziunea mea, pe viitor, pacientul va putea accepta organul prin intermediul telefonului inteligent. Informaţiile ar urma să fie transferate unei companii care asigură transportul cu dronă şi care îi va duce organul din punctul A în punctul B.”

Deşi acest prim transport s-a desfăşurat fără probleme, specialiştii spun că metoda trebuie testată pe o perioadă mai lungă, cu diverse organe, înainte să fie folosită la scară largă.

În momentul de faţă, în Statele Unite, 1,5 la sută dintre organe nu ajung la destinaţie din cauza unor probleme în timpul transportului. Iar alte 4 procente sosesc cu o întârziere de o oră sau două- care adesea, fac diferenţa dintre viaţă şi moarte.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării