main logo
411

Rezultatele alegerilor prezidenţiale au provocat revolte în Kenya

Revoltele au început luni într-o serie de zone din Kenya după anunţul de către Comisia Electorală Independentă a victoriei lui William Ruto la alegerile prezidenţiale, a transmis de la Nairobi un corespondent al South African Broadcasting Corporation (SABC).

Rezultatele alegerilor prezidenţiale au provocat revolte în KenyaFoto: adevarul.ro

Protestatarii, care sunt susţinători ai fostului premier învins Raila Odinga, susţin că rezultatele alegerilor au fost fraudate, scrie The Guardian, transmite Știri.md cu referire la adevarul.ro.

În Kisumu, demonstranţii blochează drumurile şi ard anvelopele auto.

Poliţia foloseşte gaze lacrimogene pentru a dispersa mulţimea. Jurnalistul SABC nu precizează care este intensitatea revoltelor.

La rândul său, versiunea ziarului British Guardian publicată în Nigeria  relatează că epicentrele protestelor sunt al treilea oraş ca mărime din Kenya, Kisumu, şi o serie de cartiere din Nairobi.

Un corespondent France-Presse, la rândul său, a spus că poliţia a deschis focul cu muniţie reală într-unul dintre cele mai sărace cartiere din Nairobi, Mathara. Odinga este foarte populară printre locuitorii acestui cartier.

Comisia Electorală din Kenya a anunţat anterior că vicepreşedintele Ruto a câştigat 50,49% din voturi şi a câştigat în primul tur. Principalul său rival, fostul premier Raila Odinga, a primit 48,85%.

Ruto şi-a anunţat disponibilitatea de a accepta rezultatele numărării voturilor. Odinga rămâne tăcută deocamdată.

Patru membri ai comisiei electorale din şapte au refuzat să semneze actele finale.

După cum explică SABC, dacă susţinătorii lui Odinga contestă rezultatele numărării voturilor, Curtea Supremă a ţării este obligată să examineze plângerea şi să ia o decizie în termen de două săptămâni.

Dacă instanţa va satisface plângerea, atunci în două săptămâni vor fi programate noi alegeri prezidenţiale.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării