main logo
529

Puigdemont: Este o rușine ca în Europa să existe deținuți politici

Fostul lider separatist catalan Carles Puigdemont a fost eliberat vineri dintr-o închisoare din Germania, el pledând pentru relansarea dialogului cu Guvernul de la Madrid.

Puigdemont: Este o rușine ca în Europa să existe deținuți politiciPuigdemont: Este o rușine ca în Europa să existe deținuți politici

Carles Puigdemont, fost premier al Cataloniei, a achitat vineri cauţiunea de 75.000 de euro şi a părăsit închisoarea din orăşelul german Neumünster. Puigdemont este sub control judiciar şi nu are dreptul să părăsească Germania înainte de hotărârea justiţiei germane privind cererea de extrădare în Spania, scrie stiripesurse.ro.

Liderul separatist catalan a denunţat "reacţiile represive" ale Guvernului de la Madrid, subliniind că "este o ruşine ca în Europa să existe deţinuţi politic".

"A venit vremea pentru dialog în scopul găsirii unei soluţii politice", a afirmat Puigdemont, scrie MEDIAFAX, citând publicaţia El Periodico.

Cu ceva timp înainte de eliberare, Puigdemont a postat un mesaj pe Twitter din închisoarea germană şi le-a cerut susţinătorilor săi să nu cedeze.

"Trebuie să privim spre viitor cu speranţă şi optimism, deoarece avem un drept, dreptul de a nu le permite să ne fure viitorul. Trebuie să rămânem pe poziţii şi să nu cedăm", a scris Puigdemont în catalană. 

Tweet-ul era precedat de hashtagul #FreeCatalanPoliticalPrisoners

O instanţă din landul german Schleswig Holstein a respins joi acuzaţia de rebeliune din cererea de extrădare formulată de autorităţile spaniole împotriva lui Carles Puigdemont şi a decis că fostul lider catalan poate fi eliberat pe o cauţiune de 75.000 de euro, până când se va lua o decizie privind extrădarea.

Carles Puigdemont a fost arestat preventiv în martie, la intrarea în Germania, în baza unui mandat emis de Spania. Acuzaţiile formulate de autorităţile spaniole la adresa lui Carles Puigdemont se referă la referendumul care a avut ca rezultat o decizie în favoarea independenţei Cataloniei. Parlamentul catalan a aprobat independenţa regiunii faţă de Spania în 2017, dar a anulat decizia după foarte scurt timp, pledând pentru o soluţie negociată cu Madridul.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării