375
0
Președintele PE o susține oficial pe Kovesi pentru funcția de procuror șef european
375
0

Președintele Parlamentului European David Sassoli va trimite o scrisoare oficială Consiliului Uniunii Europene în care va reafirma susținerea PE pentru Laura Codruța Kovesi în funcția de procuror șef al viitorului Parchet European.

Foto: Agerpres

”În contextul întâlnirii informale cu miniștrii de Justiție și Afaceri Interne în Helsinki, Parlamentul dorește să își reafirme sprijinul pentru Laura Codruța Kovesi, care este candidatul Parlamentului la funcția de Procuror Șef European, transmite Știri.md cu referire la Protv.ro.

Este soluția ca investigațiile și cercetarea infracțiunilor comise împotriva bugetului UE, precum frauda, corupția sau fraudarea transfrontalieră a TVA, să fie asigurată cât mai rapid” - a declarat președintele Sassoli, potrivit unui comunicat de presă.

Potrivit regulamentului, ”Parlamentul European și Consiliul trebuie să cadă de comun acord în privința Procurorului Șef European pentru un mandat de 7 ani, care nu poate fi înnoit”.

Numirea unui procuror șef european este o decizie care trebuie luată de PE și Consiliu.

Recent, premierul Viorica Dăncilă a afirmat  că, atât timp cât mai există unele aspecte legate de persoana fostei şefe a DNA Laura Codruţa Kovesi, nu este oportună o susţinere a sa pentru funcţia de procuror şef european.

Negocierile între Parlamentul European şi Consiliul Uniunii Europene pentru desemnarea procurorului-şef european, funcţie pentru care candidează şi fostul procuror-şef al DNA Laura Codruţa Kovesi, s-au încheiat în aprilie fără niciun acord şi dosarul rămâne pe agenda viitorului Parlament European, format după alegerile europene din mai.

Reprezentanţii Parlamentului European şi cei ai Consiliului UE au avut trei runde de negocieri - în 20 martie, 27 martie şi 4 aprilie.

În reuniunea din 4 aprilie, echipa de negociere a Parlamentului European a reiterat că Laura Codruţa Kovesi rămâne candidatul preferat al instituţiei pentru a deveni primul procuror-şef al noului Parchet European şi a cerut Consiliului să îşi reconsidere poziţia.

De partea lor, negociatorii Consiliului UE au reiterat sprijinul puternic pentru candidatul francez, Jean-Francois Bohnert.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter