main logo
356

Premierul Australiei a pierdut accesul la contul său de pe o rețea socială chineză

Premierul australian Scott Morrison a pierdut accesul la contul său oficial de pe rețeaua socială chineză WeChat în urmă cu câteva luni, a anunțat, luni, Partidul Liberal, potrivit Reuters.

Premierul Australiei a pierdut accesul la contul de pe o rețea socialăFoto: Profimedia

Contul, care a rămas activ și este administrat de o companie chineză, promovează acum stilul de viață chinezesc în Australia, transmite Știri.md cu referire la Digi24.ro.

Principalele două partide politice din Australia folosesc încă din 2019 platforma WeChat, deținută de gigantul IT Tencent Holdings Ltd. din China, pentru a se adresa electoratului australian de etnie chineză.

În contextul alegerilor generale care vor avea loc în luna mai, guvernul plănuia să folosească contul lui Morrison pentru a-i promova mesajul în timpul sărbătorilor de Anul Nou chinezesc, care încep pe 1 februarie.

Cabinetul premierului a făcut mai multe solicitări - fără rezultat - către WeChat pentru a obține din nou acces la contul său, cel mai recent pe 10 ianuarie, a dezvăluit o sursă bine informată, potrivit Reuters. Compania Tencent nu a răspuns la cererea agenției de presă de a comenta pe subiect.

Atât liberalii, cât și principalii opozanți, laburiștii, au deschis conturi oficiale pe WeChat pentru liderii lor, prin intermediul unor agenții externe. Contul lui Scott Morrison a fost deschis în 2019, folosind numele unui cetățean chinez din China ca administrator al contului, potrivit datele WeChat, iar o sursă guvernamentală a confirmat acest lucru.

Purtând fotografia lui Morrison, contul a fost folosit pentru a face anunțuri importante despre econome și pandemia de coronavirus, traduse în chineză.

Însă în luna ianuarie contul a fost redenumit „Australia China New Life” și a anunțat că va difuza infirmații despre viața în Australia, mai scrie Reuters, care a verificat profilul.

Contul este legat acum de o companie tehnologică, Fuzhou 985, din provincia chineză Fujian. Reuters nu a reușit să ia contact cu compania pentru a cere un punct de vedere.

Acuzații de cenzură și amestec străin

Senatorul liberal James Paterson, șeful comisiei parlamentare pentru informații și securitate, a declarat că este un exemplu de „cenzură” și „amestec străin”.

„Sunt 1,2 milioane de australieni de origine chineză care folosesc intens această platformă și acum nu mai pot avea acces la știri și informații de la premierul lor”, a afirmat James Peterson.

„Însă ei au acces în continuare la criticile și atacurile la adresa guvernului venite din partea liderului opoziției”, a mai adăugat Peterson.

Fergus Ryan, analist la Institutul Australian de Politici Strategice, a spus că deschiderea contului premierului sub numele unui cetățean chinez a fost o idee „riscantă și greșită” și că, aparent, ar încălca regulile WeChat.

„Orice cont deschis în acest fel poate fi închis la un moment dat”.

În decembrie 2020, contul de pe WeChat al lui Scott Morrison a fost blocat temporar, în urma disputelor dintre Canberra și Beijing pe marginea imaginii unui soldat australian în Afganistan.

WeChat a publicat o notă la momentul respectiv, în care a arătat că conținutul publicat încalcă regulile, prin deformarea evenimentelor istorice și prin inducerea în eroare a publicului.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării