main logo
448

Politicile nucleare ale SUA şi Rusiei sunt la fel de periculoase precum cea a Coreei de Nord

Recentele schimbări intervenite la nivel de politici în materie de arme nucleare în SUA şi Rusia, în special prin umflarea arsenalelor nucleare, reprezintă un pericol la fel de mare ca ameninţarea nucleară nord-coreeană, apreciază Campania Internaţională pentru Abolirea Armelor Nucleare (ICAN), o organizaţie antinucleară laureată a Premiului Nobel pentru Pace în 2017, potrivit AFP.

Politicile nucleare ale SUA şi Rusiei, periculoase ca ale Coreei de NordPoliticile nucleare ale SUA şi Rusiei, periculoase ca a Coreei de Nord

Într-o întâlnire cu jurnalişti la Geneva, Beatrice Fihn, responsabilă a ICAN, a salutat viitorul summit dintre preşedintele american Donald Trump şi liderul nord-coreean, Kim Jong Un, în contextul eforturilor depuse de Washington pentru a determina Phenianul să renunţe la ambiţiile sale nucleare, transmite moldpres.

Dar reprezentanta ICAN a afirmat că ar trebui acordată mai multă atenţie pericolelor reprezentate de Statele Unite şi de alte puteri nucleare tradiţionale care s-au angajat recent într-o "escaladare periculoasă".

"Noile politici americane şi ruse, care îşi umflă arsenalele şi creează noi tipuri de arme nucleare mai uşor de utilizat, reprezintă schimbări foarte periculoase", a avertizat ea joi. "Cred că sunt la fel de periculoase ca ameninţările nucleare ale Coreei de Nord", a adăugat Beatrice Fihn.

Cinci din cele nouă state nucleare ale lumii - China, Statele Unite, Franţa, Marea Britanie şi Rusia - au semnat Tratatul de Neproliferare Nucleară (TNP), ce se va afla în centrul dezbaterilor săptămâna viitoare la Geneva pentru discuţii pregătitoare vizând revizuirea sa în 2020.

Dar potrivit responsabilei ICAN, aceste puteri nu-şi respectă angajamentele, fiind în schimb ocupate să-şi modernizeze arsenalele şi să acorde armelor nucleare un loc central în strategia lor de apărare.

Washingtonul, de exemplu, a decis recent să-şi modernizeze arsenalul de arme nucleare şi să-şi completeze bombele "strategice" masive cu arme "tactice" de dimensiuni mai mici, cu scopul - potrivit reprezentantei ICAN - de a le face mai uşor de utilizat.

Totodată, ea a denunţat retorica ameninţătoare a preşedintelui Donald Trump şi a altor conducători de puteri nucleare, dintre care unii "exprimă ameninţări explicite de a recurge la armele de distrugere în masă pentru a ucide, fără discriminare, civili nevinovaţi".

Referitor la întâlnirea preconizată pentru luna iunie între Donald Trump şi Kim Jong Un, Beatrice Fihn s-a întrebat despre concesiile pe care liderul nord-coreean va fi gata să le facă.

"Mă întreb ce vor pune SUA pe masă în acest tip de negociere", a spus ea, apreciind că va fi "foarte dificil" de convins Phenianul să renunţe la programul său nuclear în condiţiile în care Washingtonul şi ceilalţi continuă să-şi dezvolte arsenalele.

ICAN a fost recompensat cu Premiul Nobel pentru Pace în 2017 pentru eforturile sale în vederea negocierii tratatului ONU care interzice armele nucleare.

Beatrice Fihn a acuzat marile puteri nucleare că recurg "la ameninţări foarte grave" pentru a împiedica ţările să ratifice tratatul, ameninţându-le în special cu suspendarea ajutoarelor pe care le acordă acestora.

Tratatul, votat în iulie 2017, a fost semnat de 58 de ţări şi ratificat de şapte dintre ele. Este nevoie de 50 de ratificări înainte de intrarea lui în vigoare.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării