main logo
473

Pesta porcină africană: 200.000 de mistreţi, sacrificați în Polonia

Polonia a decis miercuri sacrificarea a circa 200.000 de mistreţi pentru a preveni răspândirea pestei porcine africane, măsură neagreată însă de unele organizaţii ecologiste.

Pesta porcină africană: 200.000 de mistreţi, sacrificați în PoloniaPesta porcină africană: 200.000 de mistreţi, sacrificați în Polonia

Ministerul polonez al Agriculturii şi Mediului a amintit că mistreţii transmit virusul pestei porcine africane şi adesea se apropie de fermele de porci, fapt ce implică un risc semnificativ de propagare a virusului, transmite Știri.md cu referire la Agerpres.

Însă decizia guvernului de la Varşovia a provocat proteste din partea grupurilor ecologiste şi a experţilor în biologie, care susţin că ar fi puţine cazurile în care pesta porcină africană este transmisă de mistreţi şi că principala cauză de propagare a acestei virus ar fi reprezentată de condiţiile sanitare precare din fermele de porci.

Partidul Verde a convocat şi o manifestaţie în faţa parlamentului polonez pentru a protesta împotriva acestei măsuri ce permite vânătorilor locali să împuşte mistreţi.

Guvernul de la Varşovia a luat în calcul anul trecut posibilitatea de a ridica un gard la graniţa cu Ucraina şi Belarus pentru a împiedica pătrunderea pe teritoriul polonez a mistreţilor purtători ai virusului, măsură ce nu a fost însă pusă în practică.

De la apariţia pestei porcine africane în Polonia, în anul 2014, au fost identificate peste o sută de focare de infecţie în ferme situate mai ales în provinciile Podlasia, Lublin şi Masovia, în estul ţării, fiind descoperiţi şi aproximativ 500 de mistreţi infectaţi.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării