main logo
471

PE ar putea îndemna Chișinăul să ofere cât mai curând statut special Găgăuziei

Parlamentul European (PE) ar putea cere Republicii Moldova accelerarea adoptării unui statut special pentru Găgăuzia prin adoptarea de către parlamentul a pachetului de legi privind Găgăuzia.

PE ar putea îndemna Chișinăul să ofere statut special Găgăuziei

Un proiect de rezoluție ar fi deja pe masa deputaților din Comisia pentru afaceri externe din PE, transmite Știri.md cu referire la deschide.md.

„Parlamentul European îndeamnă autoritățile Republicii Moldova să accelereze discuțiile și adoptarea unui statut juridic special pentru Găgăuzia”, se arată în proiectul rezoluției, notează ria.ru. 

Prin adoptarea acestui pachet de legi, găgăuzii doresc lărgirea autonomiei și o mai mare independență față de Chișinău. Astfel, în unul din documente aleșii locali din UTA Găgăuzia insistă asupra modificării Legii privind organizarea administrativ-teritorială a Republicii Moldova din 27 decembrie 2001. Aceștia consideră necesar ca Găgăuzia să se bucure de un statut special de administrare, diferit de administrarea teritorială din celelalte regiuni ale țării. Mai exact, aceasta ar însemna ca localitățile din autonomie să nu mai fie împărțite în unități de nivelul unu și doi ca cele din restul teritoriului țării, ci să aibă un nivel special de administrare prevăzut de o normă distinctă, astfel încât să decidă de sine stătător cum să fie organizată administrativ-teritorial regiunea.

Unul dintre cei care insistă pe acordarea unui statut juridic special Găgăuziei este Igor Dodon. Guvernul de la Chișinău a demarat elaborarea unui astfel de document, atât pentru Comrat cât și pentru Tiraspol.

În anul 2013, în Găgăuzia a fost desfășurat un referendum nerecunoscut de autoritățile de la Chișinău. În cadrul acestui consultări populare, peste 90% dintre găgăuzi s-au pronunțat împotriva Acordului de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării