main logo
338

Olanda: În urma alegerilor provinciale, partidul premierului pierde majoritatea în Senat, unde populiştii câştigă teren

Coaliţia guvernamentală a premierului Mark Rutte a pierdut miercuri majoritatea în Camera Superioară a Parlamentului după alegerile provinciale care au înregistrat o creştere puternică a populiştilor eurosceptici, potrivit rezultatelor sondajului realizat la ieşirea de la secţiile de votare, date publicităţii de televiziunea publică NOS, transmite AFP.

Olanda: Partidul premierului pierde majoritatea în Senat

Coaliţia premierului Rutte se vede nevoită astfel să caute susţinerea altor partide, în timp ce formaţiunea de dreapta a populistului Thierry Baudet şi-a făcut o intrare răsunătoare în Senat, devenind al doilea partid ca prezenţă, transmite Ştiri.md cu referire la agerpres.ro.

Rezultatele scrutinului din Olanda merită urmărite cu interes nu doar în contextul politicii interne, ci şi în perspectiva alegerilor europarlamentare din mai, care ar putea înregistra, de asemenea, o creştere puternică a partidelor populiste.

Thierry Baudet este cunoscut pentru afirmaţiile sale controversate, în special în privinţa imigraţiei sau a egalităţii dintre femei şi bărbaţi. Politicianul a făcut, printre altele, afirmaţii de genul: "femeile excelează în general mai puţin din punct de vedere profesional şi sunt mai puţin ambiţioase".

"Forumul pentru Democraţie (FVD) a intrat în Senat, unde a ocupat 10 locuri, cu puţin în urma Partidului Popular pentru Libertate şi Democraţie (VVD) al premierului Rutte, care a obţinut 12 locuri, cu un loc mai puţin faţă de alegerile anterioare.

Partidul pentru Libertate (PVV), formaţiune anti-islam condusă de deputatul de extremă dreapta Geert Wilders, a obţinut doar 6 locuri, cu 3 mai puţin faţă de cele deţinute anterior.

Alegerile provinciale au avut aproape caracterul unui referendum asupra politicii premierului Mark Rutte, iar finalul campaniei electorale a fost marcat de evenimentul sângeros din Utrecht.

Posibil un atac terorist, împuşcăturile care au avut loc luni într-un tramvai din Utrecht, soldate cu trei morţi, a servit partidelor de dreapta, care au promovat subiectul imigraţiei în prim planul ultimelor discuţii electorale. Un suspect născut în Turcia a fost arestat, iar suspiciunea unui act terorist este luată în considerare în mod serios.

Membrii Senatului vor fi numiţi oficial în mai de către 570 de reprezentanţi aleşi în scrutinul de miercuri din cele 12 provincii ale regatului.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării