main logo
640

Motivul care a dus la prăbușirea, pe aeroportul din Nepal, a avionului cu 71 de oameni la bord

Avionul ce s-a prăbușit, luni, pe pista Aeroportului Internațional din Kathmandu, Nepal, a intrat pe pistă din direcția greșită, au concluzionat anchetatorii.

Motivul ce a dus la prăbușirea avionului cu 71 de oameni la bordMotivul care a dus la prăbușirea avionului cu 71 de oameni la bord

În plus, conversația dintre pilotul aeronavei aparținând US-Bangla Airlines și controlorul de trafic aerian arată o eroare fatală de comunicare între cei doi, relatează NDTV.

Investigatorii nepalezi au reușit să recupereze cutia neagră conținând datele de zbor ale avionului și conversațiile dintre pilot și controlorul de trafic aerian. Prima analiză a datelor indică faptul că pilotul a fost confuz cu privire la direcția din care trebuia să intre pe pistă și să aterizeze. 49 de oameni dintre cei 71 aflați la bord și-au pierdut viața în cel mai grav accident aviatic din Nepal, în ultimele decenii.

„Repet: nu intra spre Pista 20 (în partea de nord)”, este auzit spunând controlorul de trafic aerian. Apoi, pilotului i se spune să aștepte pentru că se apropie un alt avion. Așa că aeronava US-Bangla Airlines începe să zboare în jurul aeroportului, așteptând aterizarea celuilalt avion, scrie Digi 24.

Ulterior, controlorul de trafic aerian revine și îl întreabă pe pilot dacă vrea să aterizeze pe Pista 2 (în partea de sud) sau pe Pista 20.

„Am vrea să aterizăm pe Pista 20”, spune pilotul, apoi primește acordul pentru a ateriza acolo.

Pilotul este întrebat din nou dacă vede pista, însă el răspunde „negativ”. I se spune apoi să cotească spre dreapta, însă imediat pilotul răspunde „afirmativ”, semn că a văzut pista.

Pilotul spune apoi „Permisiune pentru a ateriza pe Pista 2”, deși el ceruse permisiune să aterizeze pe Pista 20. Însă controlorul de trafic aerian nu sesizează greșeala și îi dă permisiune și pentru Pista 2.

Ultimele cuvinte ale pilotului sunt „Domnule, avem permisiunea de a ateriza?”. După un moment lung de tăcere, pe înregistrare se aude cum controlorul de trafic aerian țipă „Spun din nou: întoarce!”.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării