main logo
783

Motivul bizar pentru care iranienii nu pronunţă numele premierului Greciei

O stranie, dar amuzantă coincidenţă care îl împlică pe noul premier al Greciei, Kyriakos Mitsotakis, a fost relatată acum câteva zile pe reţelele sociale de cunoscători ai limbii persane, limba oficială a Iranului, relatează Greek Reporter.

Motivul pentru care iranienii nu pronunţă numele premierului Greciei

Conservatorul Kyriakos Mitsotakis, care pe 7 iulie a câştigat majoritatea în Parlament, a devenit cunoscut la nivel global, numele lui apărând de atunci în presă şi jurnalele de ştiri din toată lumea, transmite Știri.md cu referire la adevarul.ro.

Tatăl său, Constantinos Mitsotakis, a fost de asemenea premier al Greciei  şi un politician reputat, cu aproape cincizeci de ani de activitate politică, astfel că numele său de familie a sunat cunoscut multora.   

În schimb prenumele său, Kyriakos, nu e unul prea familiar pentru vorbitorii de limbă engleză. Şi nici măcar în Grecia nu este cel mai popular nume masculin.   

El provine de la numele unui sfânt creştin, Saint Cyriacus Pustnicul, care a trăit în secolul VI d.Hr. în Corint, fiind venerat deopotrivă de ortodocşi, catolici şi protestanţi.   

Coincidenţa amuzantă remarcată de cunoscători ai limbilor engleză şi persană   

Ştirea despre petrolierul iranian eliberat în strâmtoarea Gibraltar de autorităţile britanice care s-ar fi îndreptat  către portul grecesc Kalamata, a apărut inevitabil şi în presa iraniană, mai ales că premierul Greciei a negat informaţia.   

Doar că toată presa iraniană fără excepţie omitea ceva important: prenumele premierului, Kyriakos.   

Motivul s-a dovedit unul amuzant pentru cei din afară, dar penibil pentru iranieni: în persană prenumele acesta este absolut obscen şi deci imposibil de pronunţat.   

În persană „Kyr” înseamnă…penis. Mai mult, următoarea silabă a prenumelui „ia” este pronunţia în persană a conjuncţiei „sau”. 

Şi lucrurile nu se opresc aici: „kos”, ultima silabă, se traduce printr-o înjurătură grosolană în persană, echivalentul englezescului „cunt” (târfă sau numele vulgar al organului sexual feminin).   

Aşa că e de înţeles de ce numele întreg al premierului era imposibil de menţionat în presa iraniană. Cum ar fi sunat : Premierul Greciei, Dl Penis sau cunt Mitsotakis, a decis că”.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării