main logo
518

Mister după masacrul din California: Atacatorul, veteran al războiului din Afganistan

Ce a putut determina un fost militar decorat pentru activitatea sa, veteran al războiului din Afganistan şi aparent dintr-o familie înstărită, să deschidă focul într-un bar plin de tineri?

Masacru în California: Atacatorul, veteran al războiului din Afganistan

Este întrebarea la care încearcă să răspundă anchetatorii americani, la o zi după atacul armat soldat cu moartea a 12 persoane, printre care un poliţist, transmite Ştiri.md cu referire la Protv.ro.

Noi imagini filmate în afara clubului Bordeline surprind momentul atacului. Mai întâi se aud bubuituri care par să fie de la scaunele cu care clienții spărgeau geamurile să fugă, apoi se disting mai multe focuri de armă, la interval de nici o secundă între ele.

Martor al atacului: ″Încă se aud focuri de armă. Băieți, încă trage în oameni acolo.”

Autorul acestui masacru este Ian David Long. Tânărul de 28 de ani a fost timp de cinci ani în Corpul Pușcașilor Marini și a avut o misiune de șapte luni în Afganistan. A obținut decorații și medalii în acest timp, dar nu se știe din ce motive a ieșit din armată. Cert e că nu era necunoscut poliției.

Geoff Dean, Șerif: ″În aprilie anul acesta, polițiștii au fost chemați la el acasă pentru tulburarea ordinii publice. S-au dus, au vorbit cu el. Era furios, se purta cam irațional. Au chemat echipa de intervenție în caz de criză și specialiștii în sănătate mentală, care s-au întâlnit cu el, au vorbit cu el și l-au declarat sănătos.”

Nu e însă exclus ca fostul militar să fi suferit de sindrom de stres post-traumatic, iar vecinii spun că mama lui trăia cu teama că va provoca o nenorocire. Ironia sorții face ca printre cei pe care i-a ucis să se afle un tânăr care se pregătea să între în armată. Tatăl lui îi localizase telefonul cu ajutorul unei aplicații și știa că e încă în interiorul barului. Ore întregi a sperat, dar în cele din urmă a primit vestea de care temea cel mai tare.

Peste 200 de oameni, în special tineri, se aflau în barul unde a avut loc atacul.

Supraviețuitor al atacului: “L-a împuşcat mai întâi pe paznic, un băiat tânăr. Apoi a împuşcat-o pe casieră, tot o fată tânără. Apoi a început să se mişte spre dreapta, în direcţia opusă celei în care eram noi. Nu zicea absolut nimic, doar trăgea foc după foc...”

La sosirea ofiţerilor, atacul armat era încă în desfăşurare. De altfel, una dintre victime este adjunctul şerifului din localitate, aflat în prag de pensionare.

Camerele de televiziune au surprins scene bulversante, în care numeroase persoane cu răni purtate pe braţe către ambulante. Unora li s-a acordat primul ajutor afară, pe trotuar.

Localnică: “Prietenii mei au apucat nişte tacâmuri de la bar şi au izbit în fereastră ca să putem ieşi. Aşa am scăpat. Am spart geamul şi am sărit afară...”

După ce iniţial s-a crezut că agresorul reuşise să fugă, ulterior, autorităţile americane au anunţat că individul a fost găsit mort în interiorul barului.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării