Clipper nu caută viață direct, dar va analiza compușii organici și alte indicii esențiale pentru existența acesteia, examinând condițiile din adâncul oceanului acoperit de gheață, transmite Știri.md cu referire la moldova1.md.
Lansată de la Centrul Spațial Kennedy din Florida cu ajutorul unei rachete Falcon Heavy de la SpaceX, sonda va parcurge aproximativ trei miliarde de kilometri, folosindu-se de gravitația planetei Marte și a Pământului pentru a ajunge la Jupiter în 2030.
Clipper va efectua 49 de zboruri deasupra Europei, la doar 25 de kilometri de suprafață, explorând oceanul cu ajutorul radarului. Cercetătorii cred că oceanul ar putea avea o adâncime de peste 120 de kilometri, iar stratul de gheață ar putea ajunge până la 24 de kilometri grosime.
Cu un buget de 5,2 miliarde de dolari și echipată cu nouă instrumente științifice, Clipper va explora luna Europa până în 2034, iar oamenii de știință speră că descoperirile de aici vor deschide calea pentru înțelegerea altor lumi acvatice din sistemul nostru solar, cum ar fi Enceladus, satelitul lui Saturn.