main logo
626

Metoda prin care copiii sunt îndemnați să petreacă mai mult timp afară

Trăim vremuri în care copiii petrec tot mai mult timp în faţa calculatorului și cu greu se dau scoși din casă pentru a se bucura de natură.

Metoda prin care copiii sunt îndemnați să petreacă mai mult timp afară

Dar, în unele şcoli din Australia, profesorii au găsit soluţia. O zi pe săptămână în care cei mici au programate activităţi în aer liber, transmite Știri.md cu referire la Protv.ro.

Cel puţin una dintre acestea le-ar putea da dureri de cap părinţilor: joacă la goapa cu noroi. Sub supravegherea profesorilor, evident.

În această școală generală din sudul Australiei, o zi pe săptămână este dedicată activităţilor în aer liber. Şi, aşa cum se poate observa în imagini, nu este vorba despre fotbal sau alte sporturi. Copiii se joacă într-o groapă plină cu... noroi.

„Joacă în noroi sau joacă în ţărână e ceva natural, e ceva înnăscut pentru copiii noştri. E vorba de rezolvarea unor probleme, înseamnă să facă supoziţii şi, dacă stai la distanţă şi-i observi, vei vedea că învaţă foarte multe lucruri”, a declarat Leearna Downham, educatoare.

Chiar profesorii sunt cei care îi ajută pe elevi să-şi pregătească groapa cu pământ, peste care toarnă apă, apoi îi încurajează să țopăie şi să se rostogolească în mocirlă. Scopul final este să-i facă pe cei mici să îndrăgească mai mult ieşirile în natură.

„Tot mai mulţi copii petrec tot mai mult timp în casă şi consecinţele sunt cu adevărat îngrijorătoare. Cred că beneficiile de a-i scoate pe cei tineri afară, dovezi clare din întreaga lume ale beneficiilor jocurilor în aer liber şi ale educaţiei în mijlocul naturii”, a menționat Dr Janet Dyment, expert în educație.

Puștii se distrează de minune, iar specialiştii australieni care au iniţiat programul spun că şi dascălii au de câştigat - observă mai uşor abilitaţi ale elevilor pe care le-ar fi trecut cu vederea în clasă. Singurii nemulţumiţi ar putea fi părinţii care îşi văd odraslele murdare din cap până în picioare.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării