main logo
1126

Meteorolog: Un nou ciclon va lovi vineri Grecia și Marea Neagră

Meteorologul Simona Căpșună a explicat că furtunile de pe țărmul Mării Mediterane sunt neobișnuite în această perioadă a anului, întrucât acum este sezonul uscat.

Meteorolog: Un nou ciclon va lovi vineri Grecia și Marea Neagră

Cu toate astea, un nou ciclon va ajunge în curând din nou în Grecia, Italia, dar și în Marea Neagră, transmite Știri.md cu referire la Digi24.ro.

„(Aceste furtuni n.r.) sunt neobișnuite în acest moment al anului. Clima mediteraneană presupune două sezoane: un sezon cu multă umiditate, când plouă și sunt temperaturi agreabile, și jumătate din an, când e sezon uscat, când plouă extrem de rar. Iată că țarmul Mării Mediterane a fost traversat de multe astfel de furtuni: cicloni veniți de pe Oceanul Atlantic, ajunși în Marea Mediterană. Aici se reactivează pentru că este multă umiditate și afectează țările riverane.

Îmi explic intensitatea prin care a venit această furtună prin faptul că a venit pe un fond termic extrem de ridicat, a fost foarte cald, și în momentul în care s-a schimbat masa de aer, impactul a fost destul de mare. Mai departe, furtuna se deplasează către Turcia.

Un alt ciclon este în dezvoltate și va lua naștere în cursul zilei de vineri, va afecta Italia, va ajunge spre Marea Egee, deci din nou Grecia, și va urca spre Marea Neagră. Acest ciclon va aduce din nou furtuni, poate nu la fel de intense pentru că temperaturile au mai scăzut. Este o circulație la nivelul emisferei deosebită față de ce ne-am obișnuit”, explică meteorologul, Simona Căpșună.

„În general, zonele de țărm sunt cele preferate de omenire pentru a trăi, acolo sunt cele mai mari orașe, cele mai mari stațiuni, dar sunt și cele mai sensibile. Aceste zone de contact suferă tot mai mult.

Climatologii, mai nou, pentru a se putea raporta la o așa-zisă climă, actualizează de fiecare dată șirul de ani cu ultimii 10 ani. Deci nu ne mai raportăm de la 1880 până în 1960, populația a crescut mult de atunci, s-a dezvoltat.

Generațiile viitoare vor fi mai obișnuite cu astfel de fenomene. Trebuie luate neapărat măsuri în ceea ce privește protecția mediului înconjurător pentru că ele sunt cumva un efect al acestei lipse de protecție a mediului înconjurător din ultimele decenii”, spune Simona Căpșună.

Doi români și-au pierdut viața în Grecia din cauza unei furtuni puternice

În plin sezon turistic, doi români şi-au pierdut viaţa în Grecia, și un al treilea a fost rănit, din cauza unei furtuni puternice care a afectat peninsula Halkidiki. O femeie de 54 de ani și un copil de 8 ani au fost prinși sub acoperișul doborât de vânt al unui restaurant. Un al treilea român este internat în spital. Alți 4 turiști au murit din cauza fenomenelor meteo violente din nordul Greciei.

O rulotă în care se aflau doi cehi a fost răsturnată de vânt.

În altă parte, un arbore care s-a prăbușit peste o alee a prins sub el un rus și pe fiul acestuia, de doi ani.

Un telespectator Digi24, care locuiește în complexul în care a avut loc această tragedie, spune că alți doi adulți și un copil ar fi fost răniți de același copac rupt de vânt.

Cel puțin 108 oameni au fost răniți, în timp ce pompierii au primit sute de apeluri în care erau semnalate problemele provocate de furtună: inundații, copaci rupți și drumuri blocate.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării