main logo
12281

Medicul care a asistat primul transplant de ficat din Moldova, reținut

Medicul Irinel Popescu, care a asistat echipa de medici a Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, care a realizat primul transplant de ficat în Republica Moldova, a fost trimis pe banca acuzaților după ce a mituit ofițerii Direcției Naționale Anticorupție din România cu 100 de mii de euro.

Medicul care a asistat primul transplant de ficat din Moldova, reținutFoto: stiripesurse.ro

Procurorii DNA au anunțat că au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a medicului Irinel Popescu și al unui administrator al unei societăți comerciale care este acuzat de complicitate la dare de mită, transmite Știri.md cu referire la Libertatea.ro

În perioada decembrie 2017 – februarie 2018, inculpatul Popescu Irinel, beneficiind de ajutorul celuilalt inculpat, ar fi promis că va oferi suma de 100.000 euro organelor de urmărire penală din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, învestite cu instrumentarea și soluționarea unor cauze în care acesta ar fi fost vizat. 

Inculpatul ar fi fost dispus să ofere anchetatorilor suma de bani menționată mai sus, pentru ca în cauzele respective să se dispună măsuri procesuale favorabile acestuia (în ceea ce privește aplicarea unor măsuri asigurătorii) și în final soluții de netrimitere în judecată. 

Ulterior, cu toate aceste „încercări”, la data de 31 martie 2021, inculpatul Popescu Irinel a fost trimis în judecată pentru săvârșirea unor infracțiuni de luare de mită și abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată. 

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul București, iar cei doi inculpaţi se află în stare de libertate.

În luna martie, medicul Irinel Popescu, care s-a aflat la conducerea Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate în 2009, a fost trimis în judecată de DNA alături de fostul preşedinte al CNA din perioada 2007-2009 Vasile Ciurchea, pentru luare de mită și abuz în serviciu. 

Procurorii îi acuză că ar fi încheiat ilegal acte adiționale ce ar fi permis atribuirea unor contracte supraevaluate privind sistemul informatic al instituției, ceea ce ar fi produs CNAS un prejudiciu de peste 8 milioane de euro. Ei sunt acuzați că, în schimb, ar fi primit sume de bani fie în folos propriu, fie pentru anumite firme.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării