Medicamentul ce ar putea salva pacienţii care au suferit atacuri de cord
O echipă de oameni de știință de la Universitatea Queensland se pregătește să testeze un medicament inspirat din veninul de păianjen, care ar putea inversa leziunile provocate de infarct.
Molecula numită Hi1a este o versiune de laborator a unei proteine găsite în veninul păianjenilor australieni care construiesc plasă în formă de pâlnie, transmite Știri.md cu referire la observatornews.ro.
„Hi1a blochează niște canale mici numite ASIC1a, care în mod normal permit substanțelor să intre și să iasă din celulele cardiace. În timpul unui atac de cord, aceste canale se deschid, făcând țesutul cardiac prea acid, ceea ce duce la moartea celulelor. Medicamentul nostru oprește acest proces", declară profesorul Glenn King, expert în bioștiințe moleculare, conform Live Science.
Rezultatele studiilor pe șoareci și pe celule cardiace umane în laborator sunt încurajatoare. Injectarea Hi1a a protejat inima de daunele cauzate de lipsa de oxigen specifică unui atac de cord.
Ar putea fi primul medicament care tratează direct leziunile țesutului cardiac după un infarct
Cercetătorii speră ca Hi1a să devină primul medicament care tratează direct leziunile țesutului cardiac după un infarct. Mai mult, ei văd potențial în utilizarea sa pentru a crește numărul de inimi disponibile pentru transplant, protejându-le în timpul procesului de prelevare.
Studiul clinic pe oameni va începe în vara anului viitor în Australia, testând în primul rând siguranța moleculei. Dacă rezultatele vor fi pozitive, vor urma studii mai ample pentru a determina eficacitatea tratamentului.
Deși promițător, drumul de la laborator la pacient este lung și plin de provocări, atrage atenția dr. Heerajnarain Bulluck, cardiolog consultant în Marea Britanie, neimplicat în cercetare: „Multe medicamente pentru a inversa leziunile cardiace s-au arătat promițătoare la animale, dar au eșuat în testele pe oameni".